A vidék megtartó erejéről tanácskoztak

Zselickislaki vidékfejlesztési fórum

A vidék munkahelymegtartó képességének az erősítése, a kis- és közepes gazdaságok, a fiatal gazdálkodók támogatása szerepel a kiemelt célok között a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban - mondta Mezei Dávid, a Miniszterelnökség agrár- vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára a Zselickislakon pénteken tartott szakmai fórumon.

A helyettes államtitkár a fejleszteni kívánt területek között említette az olyan munkaigényes ágazatokat, mint a kertészet és az állattenyésztés, de hangsúlyt kap a termelésbiztonság és a helyi erőforrások felhasználása is. Kitért arra, hogy növelni kell az öntözött területek nagyságát, ugyanis a jelenlegi mintegy 100 ezer hektáros öntözött terület "mélyen az uniós átlag alatti". A helyettes államtitkár emlékeztetett: a '90-es években háromszor ekkora területen folytattak öntözéses gazdálkodást. A megújuló energiák felhasználására is ösztönzik majd az önkormányzatokat - mondta a helyettes államtitkár, hozzátéve, így nemcsak az élelmiszereket tudják hasznosan felhasználni és feldolgozni a településeket, hanem az energiát is.     

Jakó Gergely, a Somogy megyei közgyűlés alelnöke a fórumon azt hangsúlyozta: a helyi adottságokra épülő fejlesztési tervekre van szükség, ami Somogy megye esetében azt jelenti, hogy elsődlegesen az agrárgazdaság, az erdőgazdaság és a turizmus - ezen belül kiemelten a Balaton - fejlesztése szerepel a prioritások között. Kitörési pont lehet a zöldség- és a gyümölcstermesztés, a gyógynövény gyűjtés és hasznosítás - mondta a politikus, aki a kiemelt feladatok között említette a szolgáltatások és az infrastruktúra fejlesztését, melyek hozzájárulnak a helyi közösségek erősítéséhez. 

Lengyel Gábor, a szakmai fórumot szervező, 48 település alkotta Zselici Lámpások Leader Közösségének elnöke, a mintegy 200 lakosú Szilvásszentmárton polgármestere arról számolt be, hogy a mezőgazdasági hagyományokra visszanyúlva, a település adottságait kihasználva önfenntartásra törekednek, s ezzel együtt arra, hogy minél több jövedelmet megtartsanak a településen. A helyi őstermelők például helyben értékesíthetik a felesleges terményeiket - házi tojást, fűszereket és kecsketejet is árulnak a szilvásszentmártoni  szociális vegyesboltban -, a mezőgazdasági munkákhoz, állattartáshoz szükséges eszközöket, magokat, tápokat ugyancsak a helyi gazdaboltban szerezhetik be a lakosok.

MTI

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!