Történelmi mélypontra csökken a diákhitel kamata

Diákhitel

Történelmi mélypontra csökken a diákhitel kamata: július elsejétől év végéig a szabad felhasználású Diákhitel1 kamata 6,5 százalékról 5,75, a Diákhitel2-é pedig 7,75 százalékról 7 százalékra csökken - jelentette be Bugár Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Bugár Csaba hangsúlyozta, hogy 13 éves fennállása óta a legkedvezőbb feltételekkel vehető igénybe a szabad felhasználású hitelforma. 

Szólt arról is, hogy a kötött felhasználású Diákhitel2 ügyfelekre eső része továbbra is fix 2 százalék, a különbözetet az állam kamattámogatás formájában átvállalja.

A kedvező kamatfeltételek a következetes finanszírozási politikának, a csökkenő kamatkörnyezetnek, valamint a törlesztő ügyfelek fizetési fegyelmének köszönhető - mondta a vezérigazgató.     Kifejtette: a Diákhitel Központ Zrt. a hitelnyújtáshoz szükséges forrásokat továbbra is a pénz- és tőkepiacokról vonja be, állami kezességvállalás mellett. A finanszírozáshoz szükséges külső forrásokat rövid lejáratú készenléti hitelek, és hosszú lejáratú kölcsön formájában kereskedelmi bankoktól, magyar és nemzetközi speciális finanszírozási intézményektől, illetve nyilvános kötvénykibocsátásokon keresztül a tőkepiacról szerzi. A forrásszerzés jelentős eszközei az Európai Beruházási Bankkal kötött finanszírozási szerződések is, amely hosszú lejáratú források kedvező feltételekkel történő igénybevételét teszik lehetővé a Diákhitel Központ számára - ismertette a vezérigazgató.

Lovas Attila, a Diákhitel Központ Zrt. üzleti vezérigazgató-helyettese a társaság 2013-as eredményeit ismertetve elmondta, hogy tavaly a Diákhitel1-re 8371, Diákhitel2-re pedig 5064 szerződést kötöttek, utóbbinál a folyósított összeg 2,6 milliárd, előbbinél 3 milliárd forintot tett ki. A kamattámogatás összege a Diákhitel1-nél 654 millió, a 2-nél 158 millió forint volt. 

Az üzleti vezérigazgató-helyettes beszélt arról is, hogy a teljes folyósított hitelállomány 2013-ban a szabad felhasználású diákhitelnél 15,58 millió, a kötött felhasználásúnál pedig 3 millió forint volt. 

A Diákhitel Központ 2001-es indulásától 2013 végéig közel 350 ezer hallgatónak folyósított hitelt, 267 milliárd forint keretösszegben. A 2012-ben indult Diákhitel2-t az első évben 5000-en vették fel, tavaly pedig nagyjából ugyanennyien, de a jogosultak számához viszonyítva a Diákhitel2-t felvevők aránya 13,4 százalékról 19,9 százalékra emelkedett - hívta fel a figyelmet Lovas Attila. 

Megemlítette, hogy a diákhitel igényléseket már a tanulmányi rendszereken keresztül is el lehet végezni, ami gyorsabbá teszi a kitöltést. A 2013/2014-es tanév első félévében a hiteligénylések mintegy 16 és 27 százaléka (Diákhitel1 és 2), a második félévben pedig már mindkét esetben több mint 43 százaléka érkezett a tanulmányi rendszerekből, és itt további bővülésre számítanak. 

Lovas Attila jelezte: a lezárt szerződések száma a 128 ezret közelíti, vagyis az ügyfelek csaknem harmada visszafizette tartozását, folyósítási szakaszban pedig több mint 38 ezer ügyfél van, a törlesztésre kötelezettek száma pedig 137 ezer. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak mintegy 12 ezer diákhitel behajtását adták át - fűzte hozzá. 

A sajtótájékoztatón Székely Levente, a Kutatópont Kft. kutatási igazgatója ismertette a Diákhitel Zrt. megbízásából készített felmérésük eredményeit. A kutatás a 15-29 évesek pénzügyi kultúrájáról, tájékozottságáról, gondolkozásáról ad képet. Az eredményekből kiderül, hogy a megkérdezettek 38 százaléka úgy ítéli meg, nem teljesen tájékozott pénzügyi kérdésekben, míg 21 százalék tájékozottnak érzi magát.

A megkérdezettek leginkább az euró-forint árfolyam tekintetében tartják magukat a legtájékozottabbnak: 27 százalék tájékozottnak, további 13 százalék pedig teljesen tájékozottnak tartja magát ebben a kérdésben. Az online pénzügyek intézésében, valamint a banki szolgáltatások területén ugyancsak sok fiatal tartja magát tájékozottnak. 

Székely Levente elmondta: a fiatalok többsége elsősorban a szülőktől, családtagoktól szerzi pénzügyi információit, és a kutatásból kiderült az is, hogy a 15-29 évesek 56 százaléka otthon, 48 százaléka pedig folyószámlán tartja megtakarításait.   

MTI

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!