Szükség van a karitatív szervezetekre

kép ilusztráció

Sok közös feladata van a katasztrófavédelemnek és a karitatív szervezeteknek, így volt ez a dunai árvíz alkalmával, illetve a tavalyi, márciusi havazáskor is. Idén a januári havazás, valamint az Yvette ciklon idején volt szükség nagyobb erők bevonására, de a karitatív szervezetek közreműködésére egyedi alkalmakkor is lehet számítani – hangzott el a mai találkozón.

Veszélyhelyzetben számítunk a karitatív szervezetek támogatására a beavatkozók, valamint a bajba jutott állampolgárok ellátásában – mondta Wéber Antal tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetősége csütörtökön találkozott a megyeszékhelyen, valamint a megyében működő karitatív szervezetek képviselőivel.
Bellai Zoltán, a Kaposvári Református Egyházközség lelkipásztora – aki részt vett Devecserben, a vörösiszap-katasztrófa helyszínén a mentési, majd az újraépítési munkálatokban is – kihangsúlyozta: 150 aktivistájuk bármikor bevethető; Kaposváron egy konyhát üzemeltetnek, ahol több száz adag ételt tudnak főzni; mi több, az iskolájukat is rendelkezésre tudják bocsátani, mintegy 20 tanteremben tudják elszállásolni a segítségre szorulókat. Hozzátette: a balatonfenyvesi ifjúsági tábor is bármikor megnyitható, amelynek fűthető szárnya 100 fő befogadására alkalmas, a konyhát pedig akár egy óra alatt is üzembe tudják helyezni.
Horváth László, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kistérségi animátora is önkéntes csoportjuk támogatásáról biztosította a katasztrófavédelmi igazgatóságot. Kifejtette: szárító berendezésekkel is rendelkeznek, amelyekkel az elöntött házakat gyorsabban ki tudják szárítani. Siófokon és Marcaliban is van intézményük, de a megye számos településén vannak önkénteseik, akik katasztrófavédelmi képzésen is részt vettek már.
Nagyatádon, Tabon és Kaposváron is van intézmény, amelyek szükség esetén befogadóhelynek is alkalmasak – ezt már Gyarmati László, a Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezetének szakmai vezetője mondta. Teajáratot működtetnek, valamint plédekkel és hálózsákokkal is rendelkeznek. Ifjúsági segítőik, elsősegélynyújtó csapatuk lelkes segítőnek bizonyult az elmúlt években, s a jövőben is lehet rájuk számítani – jelentette ki a Vöröskereszt képviselője. Ezt a gondolatot folytatva Fodorné Bauer Andrea, a Békevár Alapítvány és a Békevár Baptista Gyülekezet képviselője száz önkéntesük segítségét ajánlotta fel. A gyülekezeti ház befogadóhelynek alkalmas, ezért az épületet és ruhakészletüket is rendelkezésre bocsátják, ha segítségre van szükség. Sőt 1-3 éves korú gyerekek ellátására is alkalmas helyiséggel rendelkeznek. 

 Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!