Számtalan veszélyt rejt a vakáció

Mentő

A hétvégén véget ért a tanév, és elkezdődött a nyári szünidő, kirándulások, nyaralások, időszaka. A gyermekek életkoruknál fogva meggondolatlanabbak, olykor kiszámíthatatlan a viselkedésük, ezért a vakáció ideje a közlekedés szempontjából is veszélyeket rejthet.

A Somogy Megyei Baleset-megelőzési Bizottság kéri a járművezetőket, hogy ahol gyermekek jelenlétére fokozottabban számítani lehet – játszóterek, gyermekintézmények, strandok, táborok, lakótelepek – különösen körültekintően, nagyobb óvatossággal közlekedjenek.

Fontos, hogy a gyermek ismerje, és tartsa be az alapvető közlekedési szabályokat, valamint mi magunk is legyünk óvatosabbak, vezessünk lassabban azokon a helyeken, ahol sok gyermek tartózkodik.

Mindannyiunk érdeke, hogy a gyermekek által okozott balesetveszélyes helyzeteket időben sikerüljön felismerni és elkerülni.

A rendőrség kéri a szülőket, hogy beszéljék meg a gyerekkel a gyalogos és kerékpáros közlekedés alapszabályait - hol van elsőbbsége a gyalogosnak az úttesten való átkeléskor, mit kell tenni, mielőtt lelépünk az úttestre. Vizsgálják át a gyermekeik kerékpárját és szereljék fel a kötelező tartozékokkal, és ezek legyenek mindig üzemképes állapotban. A szabályos kerékpározás elsajátításához az alapokat gyakran át kell ismételni. Ha már tudja a gyerek, hogy hol szabad kerékpározni, melyek a kötelező biztonsági felszerelések, illetve be is tudja tartani ezeket a szabályokat, még mindig nem biztos, hogy célszerű elengedni önállóan kerékpározni.

A kerékpár kötelező felszerelései

- Biztonságos kormány, első és hátsó fékberendezés.

- Kormányra szerelt csengő/hangjelző berendezés.

- Az első kerékre szerelt (sárga színű) küllő prizma.

- Előre fehér vagy kadmium sárga, hátra csak piros fényt kibocsátó eszköz (lámpa).

- Előre fehér, hátra csak piros színű fényvisszaverő eszköz, mely nem lehet háromszög alakú.

- Lakott területen kívül 50 km/óra haladásnál, kerékpáros fejvédő használata kötelező.

Különösen veszélyes a görkorcsolya és a gördeszka, valamint az ezekkel történő közlekedés során a bukósisak használatának elmulasztása. Semmi esetre se engedjük, hogy az úttesteken, a forgalomban használják a gyerekek ezeket az eszközöket.

Figyeljünk a gyermekekre, hívjuk fel figyelmüket az alapvető közlekedési szabályok betartására!

 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!