Rendőrkézen a mesztegnyői plébános feltételezett kirablói

Letartóztatás

Három évig tartó nyomozás után a somogyi rendőrök elfogták a mesztegnyői plébános feltételezett kirablóit, a 2011 áprilisában történt betöréskor a két férfi bántalmazta is az idős férfit.

Szijártó István, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója a gyanúsítottak kézre kerítéséről pénteken Kaposváron tartott sajtótájékoztatón azt mondta: ez az eset is jó példa arra, soha senki nem gondolhatja azt Magyarországon, hogy büntetlenül meg lehet úszni egy bűncselekmény elkövetését.

Ezzel arra utalt, hogy az akkor rendelkezésükre álló tárgyi bizonyítékok alapján nem tudták kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a látókörükbe került komlói O. Lajos és a mesztegnyői O. Imre bántalmazta és rabolta ki a plébánost. A három évvel ezelőtt még tanúként kihallgatott két férfit nemrég sikerül elfogni, és mindketten beismerő vallomást tettek. Az előzetes letartóztatásban lévő, büntetett előéletű gyanúsítottak ellen rablás alapos gyanúja miatt folytatják az eljárást.

Szijártó István az elfogás részleteiről elmondta: a 36 éves O. Lajos a történtek utáni kihallgatását követően - feltehetően tartva a felelősségre vonástól - elhagyta az országot. Ausztriába, majd onnan Belgiumba ment. Utóbbi országban állították elő a rendőrök, és adták át májusban a magyar hatóságoknak a Kaposvári Járásbíróság nemzetközi elfogatóparancsa alapján, amelyet egy Ausztriában elkövetett bűncselekmény tárgyi bizonyítékai támasztottak alá.

A komlói férfi a somogyi nyomozóknak a kihallgatása során részletes beismerő vallomást tett. Ennek alapján rablás megalapozott gyanúja miatt június 24-én elfogták társát. A gyanúsítottként kihallgatott 27 éves mesztegnyői férfi szintén beismerte tettét.

A gyanúsítottak, azt remélve, hogy sok pénzt találnak - tudván, hogy a plébánia korábban egy pályázaton kétmillió forintot nyert el - 2011. április 5-én hajnalban a szúnyoghálót lefeszítve, a kamra nyitott ablakán másztak be a plébániához tartozó lakásba, ahol értékek után kutattak. A plébános felébredt a zajra, ekkor egy nagy elemlámpával ütlegelni kezdték és a pénzt követelték tőle.

Miután a követelt kétmillió forintot a plébános nem tudta átadni, az összeg nem volt a plébánián, az elkövetők az idős férfit egy kábellel megkötözték, száját betömték, majd 28 ezer forinttal, mobiltelefonokkal és mintegy 400 ezer forintot érő egyházi kegytárgyakkal elmenekültek.

A plébánosnak sikerült kiszabadítania magát, és értesítette a rendőrséget. A mentők súlyos sérülésekkel vitték kórházba.

MTI

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!