Nyáron is támadhat a szén-monoxid

Szén-monoxid mérő

A fűtési szezon ugyan már hetekkel ezelőtt véget ért, mégsem telik el úgy nap, hogy ne következne be egy vagy több szén-monoxid mérgezéssel kapcsolatos eset az országban. A katasztrófavédelem tűzoltó egységeit 2014-ben eddig összesen 230 alkalommal riasztották a mérgező gáz miatt. Somogyban nyolc hasonló eset miatt vonultak a tűzoltók.

Idén csaknem kétszázan szenvedtek mérgezést az országban, tizenegy emberen már nem lehetett segíteni. Somogyban a nyolc esetet (Balatonlellén, Nagyatádon, Kaposváron három alkalommal, Siófokon két esetben és Kaposfőn) követően hatan kerültek kórházba. Ezért a katasztrófavédelem eltökélt célja, hogy ez a szám nullára csökkenjen – hangzott el pénteken a Somogy Megyei Tűzmegelőzési Bizottság kaposvári sajtótájékoztatóján.

A meleg nyári időben ugyan nem fűtünk, de ez nem jelenti azt, hogy ne kellene számolni a „csendes gyilkos” jelenlétével. Takács Attila tűzoltó alezredes a Somogy Megyei Tűzmegelőzési Bizottság titkára úgy fogalmazott: a mérgezéses esetek egy része a fürdőszobában következik be, hiszen e helyiségek alapterülete és légtere jellemzően kicsi. A vízmelegítő, vagy a kazán működése során nemcsak gázt, hanem levegőt is fogyaszt az égés során, ezért nagyon fontos a fürdőszoba megfelelő szellőztetéséről gondoskodni – tette hozzá az alezredes. A fürdőszobai gázüzemű készülék működésére jelentősen kihat az, ha használatával egy időben a konyhában, vagy a mellékhelyiségben elszívó megy. A tökéletlen égés következtében a szén-monoxid feldúsul, ennek esélyét tovább növelik a jól szigetelő nyílászárók is. Ezért a Somogy Megyei Tűzmegelőzési Bizottság felkeresi a megye nyílászáró kivitelezésével és beépítésével foglalkozó vállalkozóit, hogy figyelmeztessék a lakosságot arra, a légbevezetők beépítése életet ment.

Ezt ifj. Tóth Mihály is alátámasztotta. A nyílászáró beépítésével foglalkozó cég tulajdonosa kifejtette: a lakóházak szigetelésének ugyan kialakult a kultúrája, ám a lakosság nem veszi komolyan a biztonságot. Sok esetben ugyanis nem szakembert bíznak meg a légbevezetők beépítésével, ami olcsóbb ugyan, de előfordul, hogy szabálytalanul helyezik be azt, illetve ily módon nem minősített, így baleset esetén nem vonható felelősségre. A cél, hogy ismerje a lakosság a lehetőségeket.

Különösen fontos – tette hozzá Juhász József, az Országos Mentőszolgálat szakápolója -, hogy ha a jól záródó ablakok nincsenek ellátva légbevezetővel, akkor a szén-monoxid – amennyiben olyan magas a koncentrációja – akár 3 perc alatt is halálos lehet. A szakápoló elmondta: sokszor tévesztik össze az emberek a szén-monoxid mérgezés tüneteit az influenzával, hisz kezdetben szédülés, fejfájás, hányinger jelentkezhet, ám az oxigénhiány eszméletvesztéshez vezethet és agykárosodást is okozhat. Ezért ha hasonló tüneteket észlelnek a lakásban tartózkodók, és még a háziállatuk is furcsa mód zaklatottá válik, akkor szén-monoxid jelenlétére gyanakodjanak!

 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!