Növekedtek a bérek

Emelkedtek a bérek

Az elemzők szerint a bérek márciusi alakulása jelentős reálkereset növekedést hozott az alacsony infláció mellett. Ezzel megindulhat a lakossági fogyasztás érdemi növekedése, ami hozzájárulhat a GDP bővüléséhez is.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közzétett adatai szerint márciusban a bruttó átlagkeresetek a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 6,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, és a nettó keresetek is ezzel azonos mértékben emelkedtek.  

Gabler Gergely, az Erste Bank vezető elemzője az MTI-nek elmondta, hogy ez jelentős reálbér-növekedésnek számít, mivel az infláció alacsony. Az Erste idén a fogyasztói árak 0,6 százalékos emelkedésével számol. 

A szakértő szerint a csütörtökön közölt adatok megerősítik, hogy a lakossági fogyasztás idén elindulhat a mélypontról. Emlékeztetett arra, hogy - 11 éves negatív rekordot döntve - rendkívül alacsony volt a lakossági fogyasztás súlya a bruttó hazai terméken belül, idén azonban már növekedés várható. 

Az elemző hangsúlyozta: 2014-re 2,8 százalékos GDP-növekedést vár, amiből 1,2 százalékot magyarázhat a lakossági fogyasztás bővülése.
Balatoni András, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint nincs érdemi változás az elmúlt hónaphoz képest. Markáns reálbéremelkedést hozott, hogy a közfoglalkoztatás hatását kiszűrve - amit fontos megtenni - 6,4 százalékkal nőttek a nettó keresetek a márciusi 0,1 százalékos alacsony infláció mellett.

Balatoni András elmondta: sem a vállalatok, sem a háztartások nem számítanak arra, hogy az infláció a közeljövőben jelentősen emelkedik, éves átlagban 3,5-4 százalék körül lehet az idén a bérindex. 

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtöki közleményében kiemeli: a 6,4 százalékos reálbér-emelkedés tovább segíti a lakossági fogyasztás növelését, és ezen keresztül a gazdaság bővülését.

A tárca hangsúlyozza, hogy a versenyszektorban jelentős mértékű, régen nem tapasztalt, több mint 52 ezres létszámbővülés ment végbe márciusban egy év alatt.

A versenyszektor növekvő munkaerő kereslete a gazdasági konjunktúra élénkülésének, a munkát terhelő adók csökkentésének, a Munkahelyvédelmi Akciótervnek, illetve az aktivitást ösztönző intézkedéseknek köszönhető. 

A reálbérek folyamatos emelkedése mellett a kormány egyik fő célja, hogy tartósan 4 millió felett tartsa a foglalkoztatottak számát, a munkanélküliséget pedig az úgynevezett súrlódásos munkanélküliség szintjére, vagyis 4 százalék alá csökkentse - hangsúlyozta a közleményében az NGM.

MTI

 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!