Kötelező egészségteszt az iskolákban

Suli

Jelenleg a diákok 5-20%-a elhízott a felmérések szerint hazánkban. Szeptembertől minden felsős diák egészségi állapotát felmérik az iskolákban. Elkészült a Netfit, azaz a Nemzeti egységes tanulói fittségi teszt.

 

Messze nem sportoló nemzet a magyar. A fiatalok 60-70%-ánál megfigyelhető valamilyen testtartási rendellenesség (lúdtalp, gerincferdülés, hanyag tartás). A Netfit végézéséhez szükséges eszközöket ingyenesen megkapják az iskolák. A testnevelő tanároknak 30 órás akkreditált képzés keretében tartanak felkészítést. 4200-an ezen már túlvannak, novemberig további 6800 tanár és tanító végez a képzéseken. A teszt végén minden diák személyre szabott értékelést kap, de a teszt végén senkit nem büntethetnek rossz jeggyel a teljesítménye miatt.

Mérik az erőt, a tápláltságot, az állóképességet és a testösszetételt is. A szöveges értékelés végén a diák teljesítménytől függően „egészségzónába”, avagy a „fejlesztés szükséges” kategórába kerülhet, de súlyosabb esetben „fokozott fejlesztés szükséges” értékelést is kaphat. Diák és diák közt nagy különbség lehet – mondják a programot kidolgozó szakemberek – így meghatározó a genetika, az érési folyamatok – ezért az összehasonlításban az osztályozásnak nem lenne értelme. 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!