Jakó Gergely: „A települések fejlődése a tét!”

Jakó Gergely

Nem szeretne kényszerkoalíciót és a somogyiakkal való párbeszéd fontosságát hangsúlyozza a Fidesz-KDNP megyei listájának vezetője. Jakó Gergely nyolc év alelnökség után is azt mondja: a helyiek kezében van a döntés. A megyei közgyűlési listákra Kaposvár kivételével minden somogyi település választója szavaz. A tét a települések fejlesztési terveinek megvalósulása.

Miért fontos az embereknek a megyei közgyűlési választás?

- Van egy régi magyar mondás, hogy gondolkodj globálisan és cselekedj lokálisan. Minden nagyívű gondolat megvalósításához helyi emberek kellenek. Mondhatjuk, hogy a dolgok nem a szűkebb pátriánkban dől el, de ez nem így van. Az elkövetkező időszak nem erről kell, hogy szóljon. Nem gondolom, hogy még egyszer ilyen nagy mennyiségű forrás fog a rendelkezésre állni, mint az elkövetkező hat évben. Éppen ezért nem mindegy, hogy ezt mire költjük. Erre a felhatalmazást a választópolgárok adják meg a képviselőcsoportoknak. Hát ezért is fontos.

Egy tervezési folyamat már lezajlott. Mi az, amire az Ön által vezetett Fidesz-KDNP lista törekszik?

- A tervezés… Mi megterveztük, de hogyha itt egy nagyon markáns váltás lenne, akkor nem biztos, hogy ezt hajtanák végre, hanem visszamutogatás történne, hogy ezt rontottuk el, vagy azt rontottuk el. Miközben a munkának a kezdete mégiscsak az volt, hogy minden településen jártunk Somogyban. Minden település polgármesterét és a vállalkozásokat megpróbáltuk faggatni arról, hogy mit szeretnének megvalósítani. Ennek alapján alkottuk meg azt a megyei fejlesztési tervet, amit aztán benyújtottunk az országos tervezői irodának. Akik ebből megpróbáltak operatív programokat készíteni és ehhez igazítjuk a forrásokat. Ez az, amit mi becsülettel elvégeztünk. Nem akarok semmiféle rossz szándékot feltételezni másokról, de nem biztos, hogy ugyanez a gondolatmenet vezérli őket, mint minket.

Nyolc szervezet állított megyei közgyűlési listát. Nem kérem, hogy minősítse az ellenfeleket, de miért fontos, hogy éppen az Önök szövetsége, a Fidesz-KDNP legyen az irányító erő a Somogy megyei Közgyűlésben?

- Tudja, én már elég vén róka vagyok a politikában. Nyolc éve kerültünk először közel a közgyűléshez, akkor kért fel engem Gelencsér Attila elnök úr, hogy alelnökként segítsem. Akkor koalícióban voltunk, egy nagyon nagy létszámú, negyvenfős közgyűlésben. 20 jobboldali gondolkodású Fidesz-KDNP-s volt és 20 más gondolkodású. Hogy ezt a patthelyzetet feloldjuk, kénytelenek voltunk akkor (2006 – a szerk.) kompromisszumot kötni. Ez a fajta gondolkodásunk, ez tényleg gellert kapott. Nem kívánom senkinek, hogy ilyen koalícióban dolgozzon együtt. Képzeljék el, amikor egy zsóké felpattan a lóra, nyakló nélkül sarkantyúzza, hogy menjen, és közben a szárat visszahúzza, hogy mégsem. Szegény ló persze hogy identitászavarban fog szenvedni. Mi is így voltunk. A parlamentben megszavazták a konvergencia programot, de ugyanaz a szervezet a megyei közgyűlésben azt mondta, hogy no, azt már nem. Ha tényleg többségben van egy szervezet, akkor nem kell ilyenfajta egyeztetéseket lefolytatni, ami soha nem az emberekről szól, hanem a hatalomról. Ha a Fidesz-KDNP a többségi felhatalmazást megkapja a választóktól, akkor a források minőségi elosztásáról és nem a hatalmi vitákról szólhat a következő öt évben a munka. 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!