Itt a vakáció, indulnak a diákmunkák

Diákmunka

A nyári szünidőben  megnő az igény a diákmunka iránt, a munkalehetőségek köre is számos szezonális tevékenységgel bővül, a diákok azonban legszívesebben  strandokon, nyári fesztiválokon dolgoznak, vagy irodai és hostess munkát vállalnak, ugyanakkor mezőgazdasági munkára nehezebben találnak jelentkezőket a munkáltatók - derül ki az MTI összeállításából.

A Balatonnál jellemzően a vendéglátóipari végzettségű diákokat keresik. Az északi parton a nagyobb városok mellett a kisebb Balaton menti településeken működő vendéglátóhelyek is örömmel veszik a képzett diákok jelentkezését, és ezeken a helyeken is jól fizető, megbízható munkaadókat találnak a diákok - mondta az MTI-nek Hajba Gábor, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet Közép-dunántúli régióigazgatója. Hozzátette, hogy az iskolaszövetkezet által Veszprém megyében foglalkoztatott diákok száma 500 és 1000 között mozog a nyári szezonban.

A Meló-Diák Iskolaszövetkezet területi igazgatója úgy tapasztalja, hogy az irodai és a hostess munkák népszerűsége vetekszik a Balaton parton végezhetőkkel a diákok körében. Krancz Balázs elmondta, hogy a 18 éven felüliek között két-háromszoros, a 16-18 éves korosztályt célzó munkáknál pedig hozzávetőlegesen négyszeres a túljelentkezés Veszprém megyében.

Somogy megyében a Meló-Diák úgy tapasztalja, hogy az üdülőövezetekben egyre több a munkalehetőség, és egyre kevesebb a diák. Husi Bence, a diákmunka-szervező cég marketingvezetője elmondta, hogy a diákok zöme az évzáró utáni hetekben keres munkát, a nyár hátraevő részében pedig már kevésbé szeretne dolgozni, így aki július közepétől keres munkalehetőséget, nagy eséllyel talál is. A megye déli részein több helyen egyensúlyban van kínálat és a kereslet, a Balaton-parton viszont ilyenkor még mintegy 20 százalékkal több a munkát kereső diák, mint a munkalehetőség.     

A Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉsz) összegzése szerint az iskolaszövetkezetek évente mintegy 130 ezer nappali tagozatos tanulónak, hallgatónak biztosítanak legális pénzkereseti és tapasztalatszerzési lehetőséget, közülük több mint 50 ezren nyáron dolgoznak. 

A diákmunkáért a legkisebb fizethető bér a minimálbérnek megfelelően jelenleg 584 forint óránként, de a munka jellegétől függően ennél többet is adnak a megbízók. A könnyű fizikai munkáért általában bruttó 584-650 forint órabér jár, egy programozási, fejlesztői munkáért pedig akár bruttó 1400-1500 forintot is adhatnak óránként. A bérből 16 százalék személyi jövedelemadót vonnak le a kifizetők. 

A diákok 16 éves koruktól dolgozhatnak, iskolai szünidőben, szülői engedéllyel azonban a nappali tagozatos, 15 éves tanulók is munkát vállalhatnak. A munkavégzés feltétele, hogy a diáknak legyen adóazonosító jele, amit a NAV-tól lehet beszerezni, és keresetükről a kifizetői igazolás alapján kell benyújtaniuk az szja-bevallást.

MTI

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!