Indulhat a tanfelügyeleti rendszer

Nyár végéig ezer, majd decemberig további négyezer szakértőt készítenek fel az ellenőrzési rendszer bevezetésére. A tervek szerint 12 ezer tanfelügyeleti ellenőrzést végeznek majd. 

Az Oktatási Hivatal által meghirdetett tanfelügyeleti és a pedagógusminősítési szakértői képzésekre csaknem 7000-en jelentkeztek januárban. Szakértőnek az a pedagógus jelentkezhetett, aki legalább 14 éves pedagógus munkakörben szerzett tapasztalattal, és további öt év gyakorlattal rendelkezik abban az intézménytípusban, amelyben szakértőként szeretné segíteni a munkát. Az érdekvédők attól tartottak, hogy a tanfelügyeleti rendszer inkább számonkérő, mintsem segítő rendszer lesz. Az államtitkárság azt közölte: a tanfelügyelet célja a fejlesztés.

A pedagógusok munkáját nyolc általános pedagógiai szempont szerint értékelik (például ilyen a tanulás támogatása, a tanuló személyiségének fejlesztése, tantervi tudás, elkötelezettség, kommunikáció, szakmai felelősségvállalás). Egységes véleményt fogalmaznak meg, amely kijelöli az erősségeket és a fejlesztésre szoruló területeket, kompetenciaértékeket is felállítanak, amelyek beszámítanak majd a pedagógusok minősítésébe. A tanfelügyelők megnézik a pedagógiai dokumentumokat, órát látogatnak, és interjút készítenek az intézményvezetővel, illetve a tanárokkal is. A tanfelügyelők érkezése előtt 15 nappal az intézményvezetőnek el kell küldenie az érintett pedagógusok órarendjét a kormányhivatalnak, a tanfelügyelők az óralátogatás előtt két nappal felveszik a kapcsolatot az igazgatóval.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!