Horvátországban kerékpárversennyel zárták a „Dráva kerékpárút” elnevezésű projektet

kép ilusztráció

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Hrvatske vode vízgazdálkodással foglalkozó szervezettel közös projekt keretében a magyarországi szakaszon közel 6 km-en épített ki koronaburkolatot a Dráva menti töltésen, ami az árvízvédekezést és a kerékpáros turizmust is egyaránt szolgálja majd.

A projektzáró rendezvényre 2014.november 27-én került sor a horvátországi Skopje-ben, ahol a horvát partner az új kerékpárút szakaszra kerékpárversenyt is szervezett.

A kerékpáros turizmus fejlődése nagymértékben függ a megfelelően kialakított közlekedési hálózattól. A közutak a gépjárműforgalom miatt nem biztosítanak ideális feltételeket a kerékpárosoknak, erre lényegesen jobb lehetőséget kínálnak az árvízvédelmi töltéseken kialakított kerékpárutak.

Bár a fejlesztéssel érintett szakasz szervesen nem kapcsolódik a „Három Folyó Kerékpáros Túraútvonal”-hoz, annak közelsége alternatív lehetőséget biztosít a természeti értékek felfedezéséhez. A „Három Folyó Kerékpáros Túraútvonal” Ausztriából indul, Szlovénián keresztül éri el Magyarországot, ahol a Dráva és a Duna közötti szakaszon a Dél-Baranyai dombság lankáin halad.

A beruházás keretében Szentborbás és Tótújfalu között 5,736 km hosszú töltésszakasz koronaburkolása történt meg. Az érintett területen két pihenőhely is kialakításra került a kerékpározók, túrázók kényelmének biztosítása érdekében.

Horvátországban a Dráva túloldalán a horvát partnerek (Hrvatske vode, VIDRA) három árvízvédelmi szakaszt hoztak megfelelő állapotba a kerékpáros turizmus számára, az árvízvédelmi töltés kőszórásos burkolásával.  Ezek a szakaszok a következők: Vrbovka-Terezino Polje között 16,655 km, Noskovci-Sopje között 8,286 km és 3,25 km a Županijski-csatorna töltésén.

A javuló feltételek ösztönzik az egészséges életmód, a környezetbarát közlekedés elterjedését, és mindezek lehetőséget nyújtanak a turisztikai vendégforgalom növelésére a régióban.

A beruházás a Hungary-Croatia IPA Cross-border Co-operation Programme 2007-2013 keretein belül valósulhatott meg.

D-D.Vizügyi Igazgatóság/P.R./

 

 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!