Fákat csavart ki a szerdai vihar

Balatoni vihar

Fákat döntött ki, vezetékeket és háztetőket rongált meg a vihar szerdán a dunántúli megyékben, az esővíz pincéket és garázsokat öntött el, több helyen villámcsapás okozott tüzet. A várható heves zivatar és felhőszakadás veszélye miatt csütörtökön az egész országra figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint a tűzoltókat úttestre és családi házakra dőlt fák, beszakadt tetők, veszélyesen lógó cserepek és deszkák miatt riasztották, a víz pincéket, alagsorokat, udvarokat, utcákat és mélyebben fekvő területeket öntött el.

A katasztrófavédelem egységei számos helyszínen szivattyúzzák a felgyülemlett vizet, az egyik szombathelyi aluljáróból egy kisteherautót kellett kivontatni.

A kora este megérkezett vihar több somogyi településen is munkát adott a tűzoltóknak. Bázelné Mihályka Szabina megyei katasztrófavédelmi szóvivő tájékoztatása szerint a balatonboglári Parti sétányon egy tíz méter magas nyárfa három méteres ága tört le, veszélyeztetve a gyalogos- és a közúti forgalmat. Gamás külterületén a szél egy tíz méter magas akácot csavart ki, amely a 67-es útra dőlt, elfoglalva az egyik sávot, Somogytúron pedig vélhetően villám csapott egy nyaralóba.
Hozzátette: a tűzoltók megszüntették a fák okozta veszélyhelyzetet, a nyaralót átvizsgálták, eloltották az izzó részeket és átszellőztették a füsttel telítődött padlásteret. 

A helyzet csütörtökön sem lesz jobb. Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém és Pest megyében, valamint Budapesten a felhőszakadás miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken egy-egy intenzív zápor, zivatar során rövid idő alatt akár 50 milliméternél is több eső hullhat.

A meteorológiai szolgálat azt írta: délelőtt főként a keleti, északkeleti megyékben, délután a Dunántúlon is egyre többfelé várható zivatar. Késő este az Alföldet dél felől újabb zivatarzóna éri el. A zivatarokhoz elsősorban felhőszakadás (akár 60 milliméternél is több esővel), helyenként jégeső és viharos széllökés társulhat. Heves zivatargócokban nagyméretű (akár 4 centiméteres átmérőjű) jég és károkozó (akár 90 kilométer/óránál erősebb) szélroham is előfordulhat.

Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 27-31 Celsius-fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél néhány fokkal hűvösebb valószínű. Késő estére 18-24 fok közé hűl le a levegő.

MTI

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!