Érkezik az idei első hőséghullám

Hőség

Érkezik az év első hőséghulláma, amely megterheli a szervezetet - erre hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A hőségriasztás szintjét várhatóan nem éri el a napi középhőmérséklet értéke, ugyanakkor az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban a nappali csúcshőmérséklet akár a 32-35 Celsius-fokot is elérheti.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet több évre visszamenő vizsgálatai azt mutatják, hogy az első nyári hőséghullám terheli meg a legjobban a szervezetet. Bizonyítottan nő a koraszülés kockázata is, ezért a várandósok számára különösen fontos, hogy védekezzenek a forróság ellen.

Mint kifejtették: a szervezet hőszabályozó képességét az életkor, a testsúly, a fizikai erőnlét, az egészségi állapot, a táplálkozás és a gyógyszerszedés is befolyásolja. Az ÁNTSZ közleménye szerint a kockázatok csökkentéséért egyszerű óvintézkedésekkel is sokat lehet tenni. Ajánlják többi között a többszöri zuhanyzást langyos vagy hideg vízzel, víz, tea, illetve szénsavmentes üdítő fogyasztását, de - mint írták - jót tesz a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt és érdemes leveseket is fogyasztani. Nem ajánlott viszont a kávé, az alkohol, a cukros, szénsavas üdítő. Azt is javasolják, hogy aki teheti, a déli órákat töltse zárt helyen vagy sötétített helyiségben. Kiemelték továbbá, hogy a szabadban a csecsemők, kisgyermekek árnyékban legyenek, és sose hagyjanak gyermeket, állatokat (kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat arra is figyelmeztet, hogy vasárnap az UV-sugárzás minimuma is erős lehet, a maximuma pedig akár a nagyon erős szintet is elérheti. Ekkor akár 15 perc alatt le lehet égni a napon.

MTI

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!