Az aratás veszélyeire figyelmeztetnek

Tűz

Kedden két tűzesethez vonultak a kaposvári tűzoltók, amelyek mindegyike a nyári betakarítási munkák közben keletkezett. Ezért a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Somogy Megyei Tűzmegelőzési Bizottság arra kéri a mezőgazdaságban dolgozókat, hogy kellő körültekintéssel készüljenek fel a betakarítási munkálatokra, különösen fontos a gépek tűzvédelme.

2012-ben kettő, 2013-ban öt, 2014-ben eddig négy (ebből kettő július kilencedikén, egy délután leforgása alatt) meggyulladt mezőgazdasági munkagép oltásához riasztották a somogy megyei tűzoltó egységeket.

2012-ben 588, 2013-ban 169, 2014-ben 98 mező-és erdőgazdasági területen volt szükség a megyében tűzoltói beavatkozásra, ezért az alábbi szabályok betartása különösen fontos:

A kalászos termény betakarítási, kazalozási, szalmaösszehúzási és bálázási munkáiban csak tűzoltókészülékkel ellátott erő-és munkagép, valamint jármű vehet részt, amelynek tűzvédelmi felülvizsgálatát a betakarítást megelőzően az üzemeltető elvégezte.

Kötelező az akkumulátorok megfelelő védőburkolása, illetve kipufogó és a szikratörő éghető anyagoktól való megtisztításalegalább naponta egyszer.

Figyelni kell arra is, hogy sehol se csepegjen az üzemanyag vagy hidraulika-folyadék, mert ez nagyban segítheti egy esetleges tűz terjedését.

Fontos, hogy a munkagépet tilos a gabonatáblán, illetve tarlón üzemanyaggal feltölteni.

A járműveken nyílt láng használatával járó karbantartást, javítást nem szabad végezni gabonatáblán, szérűn és a rostnövénytároló területén, hiszen e munka során üzemanyag folyhat el, amelyet a nyílt láng lángra lobbanthat.

Az aratást lehetőleg közút, illetőleg vasútvonal mentén kell először elvégezni, ezek mellett legalább három méter széles védőszántást kell kialakítani.

Ugyanilyen védőszántást kell készíteni akkor, ha a munkaszünet idejére a kombájnt nem tudják a gabonatáblától, kazaltól legalább 15 méter távolságban leállítani.

A munkálatok közbeni dohányzás veszélyeit is fontos szem előtt tartani, gabonatáblán még a járművek, erő- és munkagépek vezetőfülkéiben sem szabad dohányozni. Az aratás idejére a gabonatáblától 15 méterre kell dohányzó helyet kijelölni, ott vizet tartalmazó edényt kell elhelyezni.

A szalmaösszehúzást és kazalozást végző erőgépek csak olyan távolságra közelíthetik meg a szalmát és a kazlat, hogy az ne jelentsen gyújtási veszélyt, ugyanis az erőgépek kipufogócsöve könnyen lángra lobbanthatja a száraz szalmát.

Az összehúzott szalma alapterülete nem haladhatja meg az ezer négyzetmétert, és a szabadban összerakott kazlak között legalább húsz méter távolságot kell tartani, vasúti vágánytól legalább száz, közúttól és erdőtől legalább huszonöt méterre kell elhelyezni ezeket.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!