Vis maior az özönvíz miatt

Vízátfolyás

Mint derült égből a villámcsapás, úgy sújtott le a városra május 14-én az özönvíz szerű esőzés.  Bizony Noé bárkájára is nagy szükség lett volna, hogy gyorsan a védekezés helyszínére kerüljenek a szivattyúk, aggregátorok, szerszámok, s az élő erő. Aki akart és tudott, dolgozott.

 

Közel 10 millió forintra pályázik a város az özönvíz okozta károk helyreállítása miatt - erről határoztak hétfői, rendkívüli ülésükön a városatyák. A védekezés szükségessé tette, hogy magántulajdonban lévő ingatlanokat átmenetileg igénybe vegyenek a védekezéshez.  A kármentesítések már megkezdődtek, a kárfelmérés szerint közel 10 millió forintnyi plusz kiadással kell számolni az özönvízszerű esőzés miatt. Ebből a megelőzés miatti munkák 2 milliót, a helyreállítás pedig 8 millió forintot tesz ki. Az önkormányzat ezen összegre ad be vis maior kérelmet.

Karvalics Ottó polgármester elmondta: a víz levonult, sok dolgos barcsi kéznek köszönetet kell mondani a helytállásért.

Mint arról a Barcsi Hírek korábban beszámolt: ketten országos kitüntetést is átvehettek a helytállásért. (Egyébként a polgármester, a jegyző és az alpolgármester is lapátolt az özönvíz idején - a szerk.)

Sokan olyan károkkal jelentkeztek az önkormányzatnál, amelyet a helyhatóság nem téríthet meg. A magáningatlanokban keletkezett károkat a biztosítóval kell egyeztetni - hangzott el a testületi ülésen.

Az önkormányzat akinek tudott, segített, de ez nem egyedi mérlegelés kérdése hanem jogszabályfüggő is. 2014. őszén a remények szerint a csapadékvíz elvezetésére is pályázatot írnak ki, erre már készül a városvezetés.

Az eddigi szélsőséges tapasztalat azt mutatja: lehetséges, hogy a város egyes részein csak technikai eszköz segítségével lehet majd megoldani a vízelvezetést.

Arra egyelőre nincs kész válasz, hogy mi lesz azokkal a lakóházakkal, ahol az építési engedélyek kiadásánál sem vették figyelembe azt, hogy az úttest szintje alá építettek lakórészeket. Hasonló esetekben ezek a házak nem védhetők. Az építési engedélyeket majd egy évtizede ugyanis ezekre a területekre is kiadták. 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!