Üvöltő farkasok és Blitz Krieg a legjobb háborús csapat

Történelm. verseny

Az Üvöltő farkasok és a Blitz Krieg csapata nyerte a barcsi Dráva Völgye Középiskola első világháborús témakörben rendezett kétfordulós versenyét. A megmérettetés apropóját az első világégés 100. évfordulója adta.

 

Mint Horváth Károly történelemtanár elmondta, a 100 éves évforduló volt az apropója annak, hogy felvetette a gondolatot az iskola vezetése és a szülői munkaközösség felé, rendezzenek történelmi versenyt. A fogadtatás pozitív volt, így szeptember végén meghirdették a kétfordulós versenyt, melyen háromfős csapatok indulhattak. A 7. évfolyamosoktól a 14. évfolyamosokig nevezett 12 csapat, ezért úgy döntöttek, hogy kétfelé veszik az indulókat, mivel az alsóbb évfolyamosok még ezt a történelmi anyagot nem tanulták, a felsőbb évfolyamosokkal szemben.

Az I. forduló tesztkérdéses és rajzos feladatokból állt, melyhez kapcsolódóan az indulók látogatást tettek a barcsi Múzeumban is, a rajzos feladatokhoz a kiállítás anyagából tudtak meríteni. Ez az anyag az iskola könyvtárában látható. Az 1. forduló anyagát október 15-ig kellett beadni. Ennek értékelése alapján az alsó és a felső évfolyamosokból három-három csapatot hívtak meg a II. fordulóra, amelyet november 13-n tartottak.

A versenyen részint a háborús eseményekkel kapcsolatos villámkérdések voltak, térképen kellett bejelölni a háború harci cselekményeit, az események időpontjait kellett megadni, be kellett mutatni az új fegyvereket, a háborúval kapcsolatos fogalmakat kellett ismertetni, korabeli írók, költők munkásságát kellett bemutatni a háborúval kapcsolatban. Kiemelt kreatív feladat volt, hogy minden csapatnak egy színlelt „haditudósítást” kellett előadni.

A 7-.től a 10. évfolyamosok közül 1. helyezett lett 52 ponttal az Üvöltő farkasok csapat, 2. a Tankcsapat, 3. pedig a Rakpart csapata. A felsőbb, a 12. és 14. évfolyamosoknál 1. a Blitz Krieg, 2. az Aki mer, az nyer, míg 3. a The Best csapat.

A 2. és 3. helyezett csapatok tagjai személyenként kaptak az iskola büféjébe szóló 500 Ft értékű vásárlási utalványt. A két első helyezett csapat tagjai Pécsen a Csontváry kiállító teremben nyíló I. Világháborús kiállítást tekinthetik meg tanári kísérettel.

/P.R./

 

 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!