Tudásdepó-Expressz a barcsi Városi Könyvtárban

Barcsi városi könyvtár

Kulturális és közhasznú tartalmak illetve helytörténeti és helyismereti információk hozzáférhetővé válnak a barcsi Városi Könyvtár minap befejezett projektjének köszönhetően.

Június 30-án zárult a Városi Könyvtár "A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében" című projektje. Kovács Gábor dalait követően Vértes Gábor igazgató bejelentette, hogy a TÁMOP-3.2.4.A-11/1-2012-0023 azonosító számú projekt teljesült.

E programot megelőzte 2012.november 22-23-n  Budapesten az Országos Széchényi Könyvtárban tartott konferencia, a „Könyvtárak s társadalom megújításáért, Fejlesztés, fenntarthatóság, esély” témában, melynek keretében tézisek és ajánlások hangzottak el a könyvtárak vezetői felé. A Városi Könyvtár pályázatot nyújtott be TÁMOP-3.2.4.A-11/1-2012-0023 számon, a projekt megnevezése  „Tudásdepó-Expressz a barcsi Városi Könyvtárban”. Megítélt összege 25.414.073 forint, 100%-os támogatást élvezett. Példaként említette meg, hogy a nyertes pályázók között szerepelt a csurgói Városi Könyvtár is, aki ennek az összegnek mintegy felét kapta.

A projekt lényeges elemei voltak a térségi és helyi szinteken őrzött dokumentumok bekerülése egységes országos lelőhely nyilvántartásba, a lakossági információkeresési és digitális kompetenciáinak fejlesztése érdekében könyvtári képzési programok lebonyolítása, a projektben résztvevő munkatársak továbbképzése, könyvtári számítógépes programok, mint például az online helpekkel ellátott WEB-OPAC+szoftverének beszerzése, Szakmai és olvasói tájékoztató kiadványok és könyvtári tájékoztatók készíttetése - kb.1000 db kiadvány. Továbbá a kistérségi könyvtáraknak az egységes országos lelőhely nyílván tartás elveihez igazodó könyvtári elektronikus katalógusainak fejlesztése a SZIRÉN9 integrált könyvtári adatbázisban, a régi települési könyvállományok visszamenőleges rögzítése az elektronikus katalógusban - ez 30ezer dokumentumot jelentett. Szerepelt a projektben könyvtárhasználatra irányuló, kizárólag könyvtárakban megvalósuló internet tanfolyam, melyen 90 fő, összesen 450 tanórában vett részt.

Kialakították a könyvtár 24 órán keresztüli online távoli elérési szolgáltatását, beszereztek helytörténeti dokumentumok feldolgozhatóságát biztosító szoftvert, kialakították a kulturális és közhasznú tartalmak illetve helytörténeti és helyismereti információk hozzáférhetővé tételét a könyvtár honlapján.

Nemrég Nagy Bandó András előadását szervezték meg az általános iskola 4. osztályos tanulói számára, színes műsorral emlékeztek meg a Költészet napjáról, beszereztek tárgyi eszközként polcokat, állványokat, készült kölcsönzői pult.

A barcsi könyvtár 10 év alatt 26 darab sikeresen elnyert pályázati forrásból 62.781.445 forintot fordíthatott könyvtári szolgáltatások fejlesztésére, eszközbeszerzésre, bútorvásárlásra, állománygyarapításra, rendezvények megtartására, tanfolyamokra.

/P.R./

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!