Több mint ezer véradót vár a Vöröskereszt

Schulcz Györgyné

Az utóbbi időben visszaesett a véradási hajlandóság. Ezt aktívabb szervezéssel, több jutalommal igyekeznek ellensúlyozni – mondta el szerkesztőségünknek Schulcz Györgyné, Ági, aki a Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezetének barcsi területi munkatársa 2013. november 1-től.

Munkájuk nem csak Barcshoz köti őket, ugyanis a járás 11 környékbeli települése is hozzájuk tartozik. A véradásokat az igények figyelembe vételével tervezik és szervezik, ezt éves tervben ütemezik. Nemrég Csokonyavisontára szerveztek véradást, mert itt visszaesett a véradási hajlandóság. Jónak mondható volt a részvétel, mintegy 35 donor adta önként vérét a gyógyító munkához.

Megtudtuk azt is, hogy a közeljövőben véradásokat terveznek Lakócsán június 25-én, Darányban június 26-án, illetve beiktatnak egy plusz véradást Babócsán július 9-én. Egy-egy helyen egy évben kétszer, esetleg háromszor tartanak véradást.

Éves tervük szerint összesen 1130 fő véradóra számítanak. A nyári időszakban gyengébb a véradási helyzet, ezért úgy szervezték, hogy ennek ellenére egyenletes lehessen a vérlevétel és leadás.

Kiemelt jelentőségű tevékenységük, hogy az autóvezetőket képző barcsi iskolákkal közösen négynapos, közúti elsősegélynyújtó tanfolyamokat szerveznek, és részt vesznek a vizsgák lebonyolításában is. Július 01-én indul 19 fővel a következő tanfolyam.

A barcsi területi szervezet karitatív tevékenységet is végez, adományokat gyűjt a rászorulóknak. Ez egyrészt saját gyűjtés, másrészt az idén kaptak Németországból is adományokat. Utóbbiban nagy segítséget jelent Werkmann György aktív közreműködése, aki a múlt század közepén, a kitelepítések előtt még Barcson élt. Ő szervezi kint az adományok gyűjtését és városunkba szállíttatását. (Werkmann György volt a Sinsheim – Barcs testvérvárosi kapcsolat kiépítője és folyamatos patronálója - szerk.)

Az idén is egy kamion különféle eszközt, ruhát juttatott Barcsra, melyből jutott a szociális központnak, a szociális gyerekotthonnak és a Vöröskereszt barcsi területének is, mely utóbbinak ruhaneműket, ágyneműket és gyerekjátékokat raktak le. Az adományokat Harangláb utcai raktárukban helyezték el, mely minden héten keddi napon10-14 óra között tart nyitva, s itt vehetik át a rászorulók a kiválasztott dolgokat.

Beszélgetésünk végén Schulcz Györgyné kérte, hogy juttassuk el üzenetét a lakosság felé: menjenek vért adni, mert sajnos az esetek miatt nagy szükség van a vérre!

/P.R./

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!