Támad a parlagfű és a „klímabaci”!

Parlagfű

Ha végre itt a nyár, akkor jön vele együtt a parlagfű is. Virága már van, de a pollenszórás még nem kezdődött meg. A pollen mellett ilyenkor aktuális a klíma állapotának ellenőrzése is.

 

Dr. Marosi Imre főorvostól megtudtuk: az allergia több, az emberi szervezetre ható ártalmas tényező hatására alakul ki. A parlagfű csaknem önálló kategória. Az irtás sokhelyütt nem történik meg, a parlagfű terjed. Ha megkezdődik a pollenszórás, többen jelentkeznek az allergiás betegek is.  Időnként az asztma és az allergiás nátha együtt is jelentkezhet, sőt az allergiás nátha társulhat az orrpolippal is. Az orrcseppek használata ugyan átmeneti enyhülést hozhat a tünetekben, de a tartós használat tönkreteheti az orr nyálkahártyáját – figyelmeztet a főorvos.

A parlagfű mellett a por és a poratka is okozhat kellemetlen tüneteket, allergiás reakciót válthat ki. Célszerű a reggeli és esti órákban szellőztetni, amikor a levegőben kisebb a koncentráció, a porszívót pedig érdemes nedves portalanítási módszerre cserélni azoknak, akiknek a porral kell küzdeniük. Ha padlószőnyeg van a lakásban, érdemes elgondolkodni a cserén – a csodagépet, ami tejes tisztításra képes, ugyanis még nem találták fel.

Ellenség is lehet a légkondicionáló? Tömören: hát persze. Szinte mindenütt jelen van, képes akár 15 fokos hőmérsékleti különbséget produkálni a külső hőmérséklet és a hűtött helyiség között. Érdemes vigyázni, már csak a megfázás miatt. S bár a hűtött szoba vonzó lehet, koszos klímaberendezés esetén akár veszélyes is. A nem megfelelően kezelt, tisztított berendezés bakteriális fertőzéseket is okozhat.

/P.R./.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!