Süllyed a drávaszentesi templom

Drávaszentesi templom

Az 1870-es években épült templomot statikusok is megvizsgálták, már tervezik a munkálatokat. 1,4 millió forintot nyertek a szükséges tervek elkészítésére, a munkák összköltsége 50-100 millió forint között is lehet. Erre még szeretne támogatást szerezni az egyházközség.

A Jézus Szíve tiszteletére felszentelt római katolikus templom gótikus stílusban épült egy régebbi templom helyén. Hosszú ideig csak a főhajó épülete állt, majd később épült meg a toronyépület. A felépítése közadakozásból és egy nagygazda adományból épült fel. 1895-ben fejezték be az építkezést.

Mára az itt élő katolikus hívek száma jelentősen lecsökkent, így a templom fenntartása, a legszükségesebb megóvási munkák is komoly anyagi erőfeszítéssel járnak. A templom hű gondnoka, Horváth József tavaly szólt Sass Rudolf esperesnek, hogy a templom falain komoly repedések látszanak. Felkérték Szemere Antal építészt, aki megállapította, hogy a templom a torony mentén szinte teljes keresztmetszetében átrepedt, közvetlen életveszély ugyan nem áll fent, de azonnal szükségesek vizsgálatok, s döntés meghozatala.

A megsüllyedés egyik oka, hogy a  tetőkről lejövő csapadékvíz elvezetése nem volt megfelelő, így az alapokhoz folyt, és rontotta a talaj teherbíró képességét. Ráadásul több éven keresztül 30-40 tonnás, Drávai kitermelt sóderrel rakott tehergépjárművek napi 10-12 órában a templom melletti főúton dübörögtek végig. A szinte állandó rezonancia a talaj tulajdonságait is rontotta.

A vízelvezetést megoldották, már javult a talaj teherbíró képessége a mechanikai vizsgálat eredménye szerint. A teljes helyreállításhoz saját erő nincs, a támogatás ilyen mértéke a megyei egyházon belül sem oldható meg,  így pályázatot nyújtottak be, a helyreállítás komplex előkészítésének finanszírozására. Ehhez mintegy 1,4 millió forintot nyertek. Ebből finanszírozzák a szakértői vizsgálatokat, a tervezési munkát, a költségvetés részletes kiírását.Szeretnék, ha a kivitelezési munkákat szintén helyi vállalkozások nyernék el.

Az állami segítségnek köszönhetően több templom is megújulhatott már megyeszerte, most a támogatásban bíznak a drávaszentesiek is. Reményeik szerint a kivitelezési munkák mielőbb elkezdődhetnek.

/P.R./

 

 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!