Sírokra fest képet az amatőr barcsi festő

Zákányi János barcsi amatőr festő

Középkori hajómodelleket épít és sírokra fest szentképeket a barcsi Zákányi János. Utóbbira egy helyi kőfaragó mester adott lehetőséget, így készíthette el első munkáját.

A városi könyvtárban futottunk össze teljesen véletlenül Zákányi Jánossal, akiről egy rövid beszélgetés során kiderült, amatőr festő, aki a művészettörténetet tanulmányozva felfedezte, hogy a piramisok korában a belső terekben alkalmazták a síremlékeken a képfestés technikáját, melyek ma napig is élvezhető képek. Innen jött az ötlet, hogy a sírkövekre is lehetne például szentképeket felfesteni, s ezzel a régi sírokat is fel lehetne újítani. A gondolat tovább érlelődött és ma már ott tart, hogy akár új sírkövekre is felvihető a festmény, melynek élettartama 25-30 év. Tervei szerint ezt az eljárást szabadalmilag levédeti.

Ehhez a munkához művész vénájú patronálóra is szükség van, egy barcsi kőfaragó mester adott lehetőséget első munkájának elkészítéséhez. Most is a könyvtárban tanulmányozták a korai művészet képeit, melyek reprodukciójaként készíthetnének felfestéseket.

Zákányi János - aki civil hétköznapi életében a Városgazdálkodási Igazgatóság dolgozója - régóta foglalkozik festészettel, volt kiállítása a könyvtárban, egyik képe például az önkormányzatnál tekinthető meg. Tervei között szerepel Barcson kiállítást rendezni - amihez pártfogókat is keres -, melyen bemutatná festészetének állomásait egy-egy képpel.

Az amatőr művész a sírokra készített alkotások mellett freskók, festmények felújításával is foglalkozik, és középkori vitorlás hajómodelleket épít.

/P.R./

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!