Rózsás Márton: Így dolgozott a régész

Rózsás Márton

A fiataloknak szánt előadásában is bemutatta a rejtélyes hivatás kulisszatitkait Rózsás Márton. A Dráva Múzeum munkatársának szenvedélye már gyermekkorban kezdődött, az évek során pedig hivatássá nőtte ki magát.

Mint mondta, eredeti szakmája restaurátor, de az elmúlt 25 évet régészek mellett töltötte, sok ásatáson vett részt.1987-től rendszeresen publikált is, mintegy 104 írása jelent meg. Nyugdíjas éveire készül ugyan, de ma is dolgozik, rendezi korábbi gyűjtéseinek anyagát. 

Mint előadásában elmondta, a régészet az elmúlt korok, kultúrák tárgyi leletanyagaival foglalkozik. A régész ezeket feltárja, rendszerezi, dokumentálja, nyilvántartásba veszi és igyekszik hosszú távon megőrizni. A régészet a XVIII. század második felében vált külön a történelemtudománytól. Ma már nyílt titok, hogy a régészet a korai időkben „rablásos” módszerekkel dolgozott, azaz amit fontosnak ítéltek kivették a feltárt sírból, a többit összeforgatva magára hagyták. Így fordulhatott elő, hogy Székesfehérváron a királysírok csontjait mai napig nem tudták megfelelően szétválogatni. A régészet a lelőhely felkutatásával kezdődik. 

A lelőhely véletlenszerűen, vagy tudatos, előre meghatározott kutatással kerül elő, ehhez napjainkban nagy segítséget ad a légi felderítés. A lelőhelyre régészeti csoport vonul ki, megjelölik a területet és elkezdődik a feltárás. Ez történhet gépi eszközzel is, az első fázisban. A lelőhelyről elsőként letolják a meddő réteget, majd kézi eszközökkel, rétegenként folyik tovább az ásatás. Minden feltalált emberi, állati csontokat, kerámia, fa, fémtárgyat arányosan a helyszínrajzon milliméterpapírra berajzolnak, lefényképeznek, s ezt követően tároló dobozokba rakják a megtalált tárgyakat. Így történt ez a barcsi törökkori vár feltárása során is.

A feltárt leletek a restaurátor műhelyébe kerülnek, ott megtisztítják, s ha szükséges kipótolják a hiányzó részeket. Ezt követi egy aprólékos munka, a leleltek leltározása. Minden lelet egy nyilvántartási számot kap és ennek alapján részletes adatokkal bekerül egy tizenhat rovatos leltárkönyvbe. Rendelet mondja ki, hogy jelentést kell készíteni a feltárást követően a megtalált dolgokról és a kutatás eredményét egy éven belül publikálni kell.

/P.R./

 

 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!