Rekord alacsony a munkanélküliség

Barcsi kertészet

Somogyban rekord alacsony a regisztrált munkanélküliek száma és Barcson is javult a foglalkoztatási helyzet. Szikra László, a Somogy Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Kirendeltségének igazgatója hozzátette: ez nem csupán a közmunkának köszönhető, hiszen az elsődleges munkaerőpiacon is bővülés tapasztalható.

Megyei szinten közel kilenc százalékkal csökkent a regisztrált álláskeresők száma az elmúlt négy évben. A barcsi fémipari cégek ennek ellenére, pontosabban a szakemberhiány miatt nehezen tudnak létszámot bővíteni. Vucseta Balázs kirendeltségvezetőtől megtudtuk: 2013. novemberében felnőttek részére is indítottak emiatt képzést, de emellett ifjúsági felügyelőket, dísznövény kertészeket, zöldség-gyümölcs termesztőket, pincéreket és hivatásos sofőröket képeznek, összesen 154 főt.

A barcsi telephelyfejlesztési pályázatokon több munkahelyet is teremtenek. A Mardegan Legno Kft. is bővíti a létszámát, ha tudja. Giuseppe Mardegan tulajdonos szerint azonban nehéz Barcs környékén olyan munkaerőt találni, aki dolgozni is akar. „A kommunizmus tönkretette az országot, nem akarnak dolgozni az emberek”- fogalmazott sarkosan a cégvezető. Pedig munka lenne, a bővítést vállalták. A Barcs Metál Kft. a jól képzett lakatosokat hiányolja. Fucskár László ügyvezető elmondta: gépeket vesznek a pályázati támogatásból és bővítenek. Öt főt mertek vállalni, de ennél több helyet tudnának biztosítani, ha lenne jelentkező.

A közfoglalkoztatásba 1200 embert vontak be, 2014. április végéig szólt ez a lehetőség. Az újabb közfoglalkoztatási képzés és a Start munkaprogram a Városgazdálkodási Igazgatóságnál 350 fővel indult augusztusban, ez a program kizárólag értékteremtő munkára fordítható. Amit a Belügyminisztériumi források lehetővé tesznek, mindenre reagálnak, pályázatokkal. Ez a program november közepéig fog tartani. Sok a jelentkező is. A napokban mintegy 190 főnek tudnak indítani programot, az önkormányzatok helyi igényeinek kielégítésére. Ha lesz pénzmaradvány, akkor újabb 60-80 főt vonnak be.

A mezőgazdaságban további cél a szociális szövetkezetek megalakulása, amit 2015-ben indíthatnak el Vucseta Balázs szerint. A barcsi, darányi, drávatamási, vízvári, heresznyei és ladi önkormányzatok ígéretes példát mutatnak a kertészeti foglalkoztatással.

Jelentős volt a nyári diákmunka, a barcsi járásból 78 diák kapott lehetőséget. A legnagyobb létszámot a barcsi intézmények foglalkoztatták, 5 főt Lad, 4-4 főt Csokonyavisonta, Babócsa, a többi település 1-3 fő között foglalkozatott.

Pethes Róbert - Kraft-Hosszú Ildikó

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!