Prémium minőségű pálinka profi lepárló berendezésen készül

Pálinkafőző

Megnéztük, hogy milyen is egy profi pálinka lepárló, főző berendezés

Tóth Tamás a természetes anyagokat, a fát különös becsben tartja, de a természet ajándékának tartja a zamatos gyümölcsöket is. Az egyikből míves bútorok, a másik természetes anyagból prémium minőségű párlatok készülnek. Miután meg mérettette magát több hazai versenyen és a korábbi berendezésén lefőzött pálinkákkal is arany és ezüstérmes elismeréseket szerzett, még közelebb került a pálinkafőzés tudományához. Elméleti, gyakorlati tudását fejlesztve, könnyen átlátta, hogy ha a prémium minőségből nem enged, akkor, a technikán is fejleszteni kell  Immáron negyedik éve egy saját készítésű, de a NAV. által, engedélyezett készüléken főzte a pálinkát, igazából a családi igényeket kiszolgálva. Nem volt cél a mennyiségre törekvés, inkább verseny pálinkákat főzött, s nem jött szóba, hogy ezekből értékesít. Idén a Barcsi Nemzetközi Vásáron bemutatkozott, s ekkor voltak kisebb értékesítések, zárjeggyel, kisebb üvegekben kiszerelve.  A prémium pálinka sok követelmények kell, megfeleljen, kezdve a jó gyümölcstől, a szakszerű előkészítésig és nem beszélve a lepárló berendezésről. Ekkor vetődött fel, hogy szükséges lenne, egy nagyobb teljesítményű, profi pálinkafőző beszerzésére, a megengedett kvótán belüli főzés céljára. Így került sor, arra, hogy az elérhető Európai készülék kínálatokat tanulmányozva, kiválasztotta egy Cseh cég gyártmányát, és hosszas előkésítő munkát követően, a legyártást követően 10 napja hazaszállított egy küllemében is gyönyörűséges profi pálinkafőző készüléket. Alkalmat találva, megtekintettük a készüléket, mely rozsdamentes acélból és vörösréz szerkezeti elemekből, üstből, csövekből, mérőműszerekből áll, s valóban még a laikus, embernek is szemet gyönyörködtető, hát még egy szakembernek. Mint Tamás a készülék bemutatásakor elmondta, a réz ebben a folyamatban katalizátor szerepet tölt be, mert a lepárláskor képződnek bizonyos kén vegyületek, mint például a kénhidrogén, amely nem szükséges, sőt nem kívánatos a pálinkában. A réz ezeket a vegyületeket leköti, és rézszulfát formájában megköti, így nem kerül be a pálinkába. Ezek visszakerülnek a cefremoslékba, majd avval együtt kiürülnek. Ez abban a fázisban fontos kölcsönhatás, amíg a pára fázis áll fenn, a cseppfolyós állapotban viszont a réz helyett rozsdamentes anyag van, így ebben a fázisban már nem érintkezik rézzel, mert a réz viszont itt nem kívánatos.

A szakmában vita van, hogy jó pálinkát a kisüsti eszközzel, vagy az úgynevezett „tornyos” készülékkel lehet e készíteni. Ennek a tornyos berendezésnek előnye az is, hogy lehet vele kisüsti pálinkát is főzni. Az intenzív aromájú gyümölcsöknél, előnyösebb a tornyos kivitel.

A készülék szilárd tüzelőanyaggal, vagy gázégővel üzemeltethető. A főzőüst víz fürdőben áll, s így kapja meg a hőt, műszeresen ellenőrizve, tehát nem tud a cefre odasülni, lekozmálni. A főzőüst kapacitása maximum.100 liter egyszeri töltésre, magánfőzőben nem lehet ennél nagyobb űrtartalmú. Az átlag érték, hogy berakott 100 liter cefréből, 7-8 liter megfelelő minőségű párlat hozható le, de sok függ a gyümölcstől, annak cukortartalmától.

A készülék végleges helyére, az üzemszerű működéshez várhatóan 2015. januárban kerül. Az első főzés, már valószínű, törköly cefréből fog történni, próbaüzemben, mert az idén begyűjtött gyümölcsök már lefőzésre kerültek, még a sajátkészítésű berendezésen.

A nagy megpróbáltatás már csak a jövő év gyümölcs termésének lefőzésekor, a jövő év vége felé lesz, addigra Tamás ismerni fogja az új készülék csínját, binját, erősségét, és biztos lesz benn, hogy a pálinkái prémium minőségűek lesznek.

/P.R./

 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!