Papp professzor a hosszú élet titkáról

Prof. Dr. Papp lajos

Jóval tovább élhetnénk, mint ami a halálozási adatokból tükröződik, ám ennek érdekében alapvetően mi, emberek tudunk tenni – mondta barcsi előadásán dr. Papp Lajos. A szívsebész professzor hasznos tanácsokkal látta el hallgatóságát.

A professzor kiemelte: mint orvos, úgy tapasztalja, hogy a fejünkben téves nézetek is vannak az egészséges élet elérése terén. Lehet, hogy meglepő lesz, ha azt mondja, a halálokok közötti sorrendben első helyen a családi stressz, második helyen a munkahelyi stressz és harmadik helyen az ország stressz foglal helyet. Ezen el kell gondolkodnunk.

Mint mondta, ezért tett eleget Karvalics Ottó polgármester meghívásának, hogy segítsen. Minél előbbi a megelőzésre tett intézkedések köre, annál nagyobb a hatása. Mi 110-120 éves életkor megélésére vagyunk teremtve, s csak az a kérdés, hogy ez egészségesen megélhető-e? Említette a Hunzik népcsoportot, akik a Himalája környékén élnek, ott nem egyedi, hogy az emberek életkora 110 év. Természetesen ezek az emberek 2-3000 méter magasságban élnek, távol a civilizáció ártalmaitól, a TV-től, számítógéptől, hűtőgéptől, ahol nincs elektroszmog, forrásvizet isznak, és a természetben megtermett zöldségekkel, gyümölcsökkel táplálkoznak, ahol nem használnak ártó kemikáliákat. Mi is csak részben - egészségünk csökkenése árán - tudunk alkalmazkodni ezekhez a környezeti ártalmakhoz.

Mi az, amit mi megtehetünk? Alkalmazzuk a közismert táplálék piramist táplálkozásunkban. Együnk lehetőleg a lakhelyünkhöz mért 50 km-es körben megtermő élelmiszereket, mert a mi ásványi anyag szükségletünk a környezetünk talajadottságaiból adódó ásványi anyag összetételnek felel meg.

Igyunk jó vizet, ha lehet forrásvizet, vagy jó minőségű, elsősorban hazai ásványvizet az ásványi sók, nyomelemek bevitele okán. Itt kitért dr. Béres József  híres cseppjének jelentőségére, és kálváriájára A jó víz segíti a gyomorbántalmaknál a gyomorsav jótékony hígítását, s nem más anyagokkal kell ezt a problémát rendezni. Inni is kell, annyit, amit a szervezet megkíván. Egyszerűen ellenőrizhető, hogy mikor szomjas a szervezet, ha a nyelv száraz, inni kell, amennyit a szervezet kíván.

Téves nézet, hogy a só káros, ha az jól van kezelve. Nem ajánlott a jódozott só, mert kálium klorid van benne, s ez káros. A nátrium klorid sók használata az ajánlott. A tartósítás anyaga, a nátrium benzoát a méregtelenítő szervet, a májat károsítja. A kálium túlzott bevitele pedig fáradtságot is okoz.

A táplálkozásban a magoké a fő szerep. Biogenetikusak, ilyen a dióbél, mogyoró, tökmag. Fontos, hogy sok nyers zöldséget fogyasszunk, lehetőleg helyben termett hazait és nem útközben vegyszeresen érlelt import gyümölcsöket.

Az immunrendszerért a fő felelős nem a C-vitamin, hanem a D-vitamin. Ehhez kellenek az olajos magvak, és a napfény!

Végül a mozgás fontosságát ecsetelte. Hangsúlyozta nem sportolni kell megszakadásig, hanem gyalogolni, fiatalabb korban kevesebb is elég, idősebb korban 3-4 órányit. A „leptin” nevű anyag kizárólag az alsó lábszárban termelődik, ezért fontos a rendszeres séta.

Éhezni nem ajánlott, ha valaki fogyókúrázik is. Ez a legnagyobb tévedés. Étkezni rendszeresen, napi többszöri alkalommal kell, ennek biológiai, fiziológiai oka van.

Barcson hamarosan átadják a második defibrillátort, mellyel kapcsolatos kérdésünkre a professzor elmondta: ez egy nagyon okos, intelligens készülék, amit rosszul szinte használni sem lehet. Óriási a jelentősége a szívhalál okok elkerülésében. Az infarktus, a rosszullét bekövetkeztét követően az idő múlásával hatványozottan csökken a beteg életében maradási esélye. Ha minden frekventált helyen, ahol sok ember van jelen lenne készülék, a halálozások 50%-kal csökkenhetnének. A használat oktatása fontos, hogy a segélyt nyújtó alkalmazó személy ne féljen használni. Jónak tartaná, ha az iskolákban oktatnák a készülék használatát, sőt minden olyan helyen ahol sok ember van alkalomszerűen is együtt, sportrendezvények, ünnepélyek, katasztrófa helyzetek.

/P.R./ 

 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!