Palackokba zárta erdő, mező gyümölcseinek zamatát

Tóth Tamás pincéje

Minden olyan gyümölcsből főzhető pálinka, aminek értékelhető aroma tartalma, erjeszthető cukortartalma van – meséli pincéjében Tóth Tamás. A barcsi pálinkafőzőt boróka és vadgyümölcs párlataival is az ország legjobbjai között tartják számon.

Igazi pincehangulat van Tóth Tamás pálinkaérlelő pincéjében. A nagypapa fa szőlőprésének alkatrészeiből készült a míves kóstoló asztal, a szellőző felett egy gerenda kapott helyet. A hordókban oxidációs eljárással, a fa polcokon redukciós eljárással élnek üvegpalackokban a különféle pálinkák. Fa borítóban sorakoznak az arany, ezüst és bronz oklevelek.

Miközben körülnézek, Tamás elmeséli: kaposvári gyerekként nagyapja ivánfahegyi birtokán találkozott először a szőlővel és a borral, mint nemes ital lélektanával, látva, hogy Józsi papa milyen odaadással művelte azt. A csodálatos Zselic tájait rendszeresen barangolták zselicszentpáli barátaival, melynek következménye lett, hogy Sopronban végzett az Erdészeti Szakközépiskolában. A nagyszülői indíttatás, a papától átsugárzott érzelmek vezették, amikor a főiskola szőlész, borász szakára jelentkezett. Hogy sajnos-e, vagy sem, a felvételi nem sikerült. Ismét vissza Sopronba, ahol az egyetemen faipari mérnökként végzett. A katonaság után 1983-ban Barcsra jött dolgozni, ahol ma is sikeres faipari vállalkozása van.

Megtudtam, hogy Tamás az erdő, mező, a somogyi táj szerelmese, jó ismerője a vadon termő gyümölcsöknek, korábban is mindig kereste az új dolgokat, a kuriózumokat. Négy éve, amikor a törvény lehetőséget adott a házi pálinkafőzésre, jött az ötlet, hogy a sokféle gyümölcsből nemes italt is lehet készíteni. Először a házi kertben lévő szilvafa 2010-es terméséből - mely talán 20 kiló lehetett - főzött ki pálinkát egy házilag készített pálinkafőzővel. Főzései során jelenleg sem a nagy mennyiség dominál, de mint mondja, tanulni ezzel a kis mennyiséggel is lehetett.

A kezdeti sikerek után érdeklődése az egyéb gyümölcsök felhasználhatósága felé fordult. Véleménye szerint a csodálatos magyar gyümölcsből a lepárlás során „lekváros” ízeket lehet kihozni. A prémium minőségű pálinkának alapja az érett gyümölcs mellett, a begyűjtés optimális állapota, amit úgy lehetne jól jellemezni, hogy a fán teljesen beérett gyümölcsöt még a földre hullás előtti pillanatban kell begyűjteni. Itt nem engedhető meg a lazaság, nem lehet lapáttal összedobálni az alapanyagot. Emellett a főzés is roppant nagy odafigyelést kíván, szabályozni kell a fűtési sebességet is. A gyümölcsök egymás után kerültek a főzőüstbe, s így jelentek meg egyre másra az újabb és újabb csodálatos gyümölcspálinka párlatok.

Tamás elmondta, hogy minden olyan gyümölcsből főzhető pálinka, aminek értékelhető aroma tartalma, erjeszthető cukortartalma van. Itt jön be a magyar pálinka egyedisége, amely ezen az égövön termő, csodálatos gyümölcsből készülnek. Neki legelső helyen a boróka van, ebből viszont nagyon nehéz állandóan jó pálinkát készíteni. Kedvencei a vadgyümölcsök, például a kökény és a vadkörte. A nemesített gyümölcsök közül nagyon szép pálinkát ad a jó szőlő, ez most egy trendet is képvisel.

Aki komolyan foglalkozik a pálinkafőzéssel, azt teljesen érthetően érdekli a szakma véleménye is. Egymást követték hát a pálinka fesztiválokon, versenyeken a megmérettetések, s az eredmények, az elismerő oklevelek. Az elmúlt négy év során közel ötven érmes pálinkát állított elő. A rangos Gyulai Pálinka Fesztiválon szerepelt a legtöbbet, de idén a Pálinka Nemzeti Tanács pályázatára is benevezett.

Volt olyan éve, amikor tizenegy érmet hozott el. 2011-ben a füge, 2012-ben a szamóca kapott arany minősítést. A gyulai világkupán az idén, az Izabella szőlőből készült ezüst, a szilva és a barcsi boróka bronzminősítést kapott. A Magyar Országos Pálinkaversenyen ezüstérmes lett a kajszibarack, a madárberkenye, és a füge pálinka, míg a vadkörte és a barcsi boróka bronz minősítést kapott. A Barcsi Nemzetközi Vásáron az idén nyolcféle pálinkával mutatkozott be. A kóstolók többségében a klasszikus ízeket, a kajszit, a borókát és tramini szőlőpálinkát kedvelték. Tamás legrangosabb kitüntetésnek a 2014-évi Országos Pálinkaversenyen szerzett minősítést ítéli, mert ezen a versenyen ott volt a hazai pálinkakészítő java, élmezőnye.

Az elismerések természetesen tovább növelik a munkakedvet, Tamás az idei nyár végére szándékozik egy komoly főzőkészüléket beszerezni, amelyet egy sikeres Leader pályázat keretében kialakított vidéki telephelyén helyez üzembe. Távlati célja a prémium minőségű gyümölcspálinka készítés és forgalmazás - ehhez éppen június 22-én szerte meg az OKJ-s vizsgáját - új telephelyén. Két nagyfia külföldön vendéglátásban dolgozik, akik reményei szerint hazatérnek, és itthon folytatják ezt a tevékenységet. Az alapok pedig megvannak a jó vendéglátáshoz, a prémium minőségű pálinkák megfelelő hátteret biztosítanak.

/P.R./

 

 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!