Népszerű a hittan is a barcsi iskolákban

Biblia

Tavaly óta választhatnak a szülők, hogy gyermekük hittanra avagy erkölcstan órára járjon az erre szánt órákban. Barcson a református és a katolikus egyház is szervez hitoktatást.

Tavaly óta minden alsó és felső tagozatot kezdő diák számára kötelező választani a hittan vagy az erkölcstan közül. Béresné Fodor Judit református lelkész arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy az Arany János Általános Iskolában 13, a Deák Ferenc Általános Iskolában pedig 35 tanulónak tart hitoktatást. Az 1. és 2. évfolyamosoknak az iskolai órarend keretében tartja az órákat. A 7. és 8. évfolyamosok -  az úgynevezett konfirmandusoknak - a lelkészi parókián tarja hitoktatást. Fakultatív jelleggel 15-en vesznek részt az oktatásokon azokból az évfolyamokból is, ahol a rendelet szerint nem kötelező a hittan. A hitelmélet befogadása, befogadtatása bonyolult feladat. Érdekes módon az elsősöknek ez könnyebben megy – mondja a lelkész asszony, mert nekik bibliai történeteket, például Noé történetét meséli el. Kérdéseket vetnek fel az órán, például, hogy képzeled el Istent? Meglepő módon a kisgyerekek rendkívül színes, kifejező rajzokkal reagálnak ezekre a felvetésekre a lelkész elmondása szerint.

Sass Rudolf római katolikus esperes elmondta, hogy az általános iskola 1. és 2. évfolyamán heti egy órában órarendbe iktatva tart hittanórát. A szülők jelezhették tavaly, hogy hányan szeretnék, ha hittanra járna a gyermekük. A katolikus hittan órákat Katona Istvánné, Gaják Gabriella, László Zsolt tartják, de az idén bevonták Antal Teréziát is a hitoktatásába.

Összesen 19 csoport van, amit a szülők választottak, a „nem kötelező” évfolyamokon fakultációban tanulhatnak hittant a gyerekek.

Katolikus hittanra a barcsi iskolákban összesen 232 tanulót írattak be a szülők. A fakultatív órákat még most szervezik és még várhatóan további 60 tanuló vesz részt a katolikus hitoktatásban. Ezen felül rendszeres órák vannak még a Szivárvány Módszertani Központban is, ahová esperes úr jár ki hetente kétszer.

Gondot okozhat a szervezésben, ha a diák a kötelezően választott órákban az egyik évben a hittant, majd másik évben az erkölcstant választja – véli Sass Rudolf atya. Merthogy a hittan tananyaga egymásra épülve készült el, így ha évente váltogatja esetleg a család a tantárgyakat, akkor megszakad a felépített tananyag is.

/P.R./

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!