Nem késett el egy gyermek sem!

Fejlesztő szoba

Ha kései fejlődésű a gyermek, eltér az átlagtól, akkor nem csak a kicsi, hanem a család is felteszi a kérdést: miért? Miért pont velünk történik mindez? Pedig van megoldás. Barcson szakemberek segítik a családokat.

A korai fejlesztés, azaz tágabb értelemben a családközpontú korai intervenció összefoglaló neve azoknak a szolgáltatásoknak, amelyek alanyi jogon járnak a 3 és 5 év közötti, megkésett vagy eltérő fejlődésmenetű kisgyermekeknek és családjaiknak.

A tavalyi évtől eltérő rendszerben ugyan, de folytatódik a korai fejlesztés. Mindez a Somogy megyei Pedagógiai Szakszolgálathoz, ezen belül a barcsi szakszolgálathoz tartozik - tudtuk meg Domonkosné Rippel Éva gyógypedagógustól, a korai fejlesztés munkaközösség vezetőjétől és Kappant Zsófia szomatopedagógustól. A fejlesztés a Szivárvány EGYMI épületrészében történik, korszerű fejlesztő szobákban, amelyhez korszerű infrastruktúra is tartozik, mint szülői váró, konyha.

2014-ben tíz gyermek kap korai fejlesztést, ennek különböző okai lehetnek. Lehet, hogy már magzati korban bekövetkezik sérülés, ez már időben kimutatható. Ha nem ez áll fent, a születést követően a szülő, vagy a védőnő, esetleg a gyermekorvos, vagy gyermek neurológus bizonyos észlelhető jelzések alapján kérheti, hogy a gyermeket nézzék meg itt a fejlesztő intézetben, ahol a további vizsgálatra utalhatják. Vannak úgynevezett „rizikó babák”, ilyenek a koraszülöttek, a túlhordott terhességből adódó túlsúlyos babák is. Fontos, hogy minél előbb észrevegyék a korai fejlesztés szükségességét. Az értelmi fogyatékosságot, a végtaghiányos állapotot megszüntetni nem lehet. A korai fejlesztés abban segít, hogy a sérült gyermek személyiségfejelődése jó irányba haladjon, és ne ez a probléma határozza meg a gyermek életét.

A két év alatti babák heti két óra, a kettő és öt év közötti babák heti kettő és öt óra közötti fejlesztésben részesülhetnek, állapotuktól függően. A foglalkozásokon a szülő is részt vesz, hiszen őt is meg kell erősíteni a teendőket illetően is. Egy sérült gyermek esetében sokszor fontosabb a szülő támogatása, hogy elősegítsék a szülő és a sérült gyermek kötődésének kialakulását.

A szülőket, az intézettől kölcsönözhető különféle fejlesztő eszközökkel segítik, hogy a fejlesztés otthon is folytatódjon. Az eszközök helyes használatát az intézeten belüli közös foglalkozásokon mutatják be a családoknak.

Az intézet munkatársai kidolgoztak Domonkosné Rippel Éva projekt menedzser irányításával és kiadtak egy Szülő segítő tájékoztató kiadványt, mely az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával jött létre.

Vannak remek tapasztalatok is, amikor öt éves korra gyakorlatilag „eltűnik” a probléma. A korai fejlesztésben részesített gyerekeket a barcsi Napsugár Bölcsőde, az óvodák és a körzet tagóvodái is fogadják.

/P.R./

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!