Méltó módon emlékezhet hőseire Barcs

Barcsi turul

Visszakerült a turul a barcsi első világháborús emlékműre. A felújított obeliszket Magyarok Nagyasszonya ünnepén adták át. A drávapálfalui emlékmű felújítására évtizedek óta vártak a emberek - hangzott el az ünnepségen. 

 

A első világháború kitörésének 100. évfordulóján avatták fel a felújított drávapálfalui emlékművet. A diktatúra évtizedeiben eltűnt az obeliszk tetejéről a turul, amelyet pótoltak és most helyeztek vissza az emlékműre. A turul mítoszát Jakó Gergely idézte fel. 

- A néplélek tekintetében azért ez a madár él tovább. A turul türk eredetű szó jelentése: egyenesen. És a magyar néplélek tényleg ilyen. Általában nem szokott kompromisszumokat kötni – mondta a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke.

Barcsnak ez az emlékmű Trianon tragédiáját is idézi. Az első világháború után Barcs nem lehetett Magyarország része - idézte fel a polgármester. A szerb megszállás alatt álló város 1922-ben vált újra hazánk részévé. De ahogy a háború áldozataira, úgy Trianon tragédiájára sem emlékezhettek évtizedekig a barcsi emberek. 

Az emlékműnek üzenete van. Az önbecsülésünk, a visszaemlékezés, azoknak az embereknek a tisztelete, akik tettek a településért. Elmentek, az életüket áldozták, és hosszú ideig nem lehetett róluk megemlékezni se – emelte ki Karvalics Ottó, majd hozzátette: A hozzátartozók és az emlékezők már gyújthatnak mécsest és emlékezhetnek a hősökre.

A felújított emlékmű avatására Orbán Viktor miniszterelnök is írt levelet a barcsiaknak, ezt a közgyűlés alelnöke hozta el a megemlékezésre és egy barcsi diák olvasta fel. 

Részlet a levélből: „Ez az építmény csak hideg és élettelen kőhalom lenne az emlékezők, vagyis Önök nélkül. Aki életét áldozta a honért és értünk, utódaiért, és akinek teste messze tőlünk, egy távoli temetőben nyugszik, megérdemli, hogy emlékezetünkben örökké éljen.” 

Az emlékmű avatása után mécsesek gyúltak és virágokkal tisztelegtek a hősök emléke előtt a barcsiak.  

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!