Magazinban a barcsi kislány meséje

Nuszpl Sára mesét olvas

Még csak beszélni tudott, írni nem, de már mesélt – így emlékszik Sára első sikereire az édesanyja. A mesélő pedig nem más, mint Nuszpl Sára, a Deák Ferenc Általános Iskola 5. évfolyamos kiváló tanulója.

Meghitt otthonukban beszélgettünk édesanyja társaságában, aki igazgatja az írói szárnypróbálgatásokat. Büszkén meséli, hogy Sára, ahogy beszélni tudott már állatmesékkel lepte meg a családot. Mivel nem tudott írni, kérte, írják le az általa elmondott meséket, hogy azok maradjanak is meg. Ez a feladat édesanyára hárult.

Az iskolában idén volt egy meseíró pályázat a Víz Világnapja alkalmából. Sára egy vízcsepp történetét írta meg, aki hosszú, kalandos úton barátai segítségével végül is eljut a nagyerdőbe. Meséjével első helyezést ért el.

Hallották, hogy a Holnap Magazin is vár meséket, verseket, írásokat. Elküldték hát ezt a mesét, s visszajelzést kaptak, hogy befogadják. Így került be Sára meséje a magazin Ébredő idő I. Zsebkönyvébe, melynek bemutatójára is meghívták a Nuszpl családot.

A főszerkesztő alábbi gondolatokkal indította útjára a zsebkönyvet: ”A kötet versei, novellái, ember meséi rólunk, nekünk szólnak, hogy végre felébredjünk a fásult hétköznapok láncait lerázva, és megtanuljunk igazán, értelmesen élni, szeretni, alkotni, becsülni azt, amit kaptunk, és amit adhatunk.”

Nem csak a szó, a nyelv a kislány kifejezőeszöze. Sára zongorázik, de a Vikár Béla Művészeti Iskolában grafikát és festészetet is tanul.

Ennek ellenére a felsős diák nem a művészetek felé venné az útját. Korai gyerekkora óta szilárd elhatározása, hogy építészmérnök lesz és nem halad orvos édesapja nyomdokain.

A Vadonleső Program valamint tíz hazai Nemzeti Park és a Vidékfejlesztési Minisztérium Természetmegőrzési Főosztálya közös pályázatot írt ki a keleti sün éve alkalmából, a „Titokzatos sün története” címmel, mese és képregény írásra. A keleti sün őshonos nálunk, mégis oly keveset tudunk róla. Sáráék udvarában élt egyszer egy sün család, akit gondoztak, etettek, így közeli kapcsolatba is került a sünnel. Hogy ez a család mennyire volt keleti avagy nyugati, azt egyelőre nem tudjuk. Hetedhét országon innen és túl, ha megmásszuk az Üveghegyet, akkor ez is ki fog derülni a következő meséből. Még nincs itt a vége, de fuss el véle!

/P.R./

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!