Lezárult a DRÁVIS 3- mérleget vontak

DRAVIS 3

Mérföldkőhöz érkeztünk, fejlődtünk és fejlesztettünk – a többi között erről beszélt Somogy megye katasztrófavédelmi igazgatója a tizenhat hónapig tartó és most befejeződött DRAVIS3 határ menti együttműködés zárókonferenciáján Csokonyavisontán.

Együttműködés és kollegialitás – ez lett a jelszava a határ menti együttműködés fejlesztését célzó projektnek, mondta Kiss Tamás tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nemzetközi főosztályának vezetője a projektzáró rendezvényen. A program kitűnő alkalmat adott egymás munkájának megismerésére, hiszen Horvátország és Magyarország katasztrófavédelmi struktúrája jelentősen eltér, tette hozzá a főosztályvezető, a gyakorlatok során viszont sikerült megismerni egymás értékeit.
 
Robert Mikac, a horvát Nemzeti Védelmi és Mentési Igazgatóság polgári védelmi vezetője elmondta, a gyakorlatok során megmutatkozott, milyen helyzetekben és hogyan tudnak a horvát és a magyar erők együttműködni. Mint mondta, a látottak rámutattak arra, hogy Horvátországban meg kell erősíteni a polgári védelmet.
 
Racsek József, a Barcsi járás hivatalvezetője megnyugtatónak nevezte, hogy akár idehaza, akár a határ másik oldalán történik valami, a hivatásos és az önkéntes szervezetek képesek a sikeres beavatkozásra. Ehhez, mint mondta, mind a technikai, mind a személyi feltételek adottak. A hivatalvezető hozzátette, bebizonyosodott, hogy a partnerek számíthatnak egymásra, és arra biztatta a konferencia résztvevőit, hogy ha kell, segítsék is egymást.
 
A magyar-horvát határon átnyúló együttműködési program közös technikai titkárságának vezetője, Szűcs Márton a 2007-2013 között megvalósult uniós programokról, köztük a DRAVIS3-ról beszélt. Emlékeztetett arra, hogy 162 pályázatot támogattak, közülük ez volt a legkiterjedtebb partnerséggel rendelkező program. A DRAVIS és a DRAVIS2 után egyértelmű volt a folytatás, ezek erős alapot biztosítottak a harmadik projekthez. Szűcs Márton emlékeztetett arra, hogy 2014-2020 között újabb programidőszak kezdődik, amelyben szintén szerepet kapnak a határon átnyúló programok.

Nagy elismerés számunkra, hogy ilyen jó a visszajelzés – ezt már Kovács Csaba, a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület vezérigazgatója mondta. Hozzátette, bízik abban, hogy meg fogják találni azokat a pályázati lehetőségeket, amelyekben továbbra is együttműködhetnek a magyar megyei katasztrófavédelmi igazgatóságokkal.
 
Sajgó Nikoletta projektmenedzser az eredményekről számolt be. Olyan fejlesztésekről és tanulmányokról, mint például a kritikusinfrastruktúra-elemek felmérése, a közös regionális havária-vázlatterv kidolgozása, a polgári védelmi szervezetek közös módszertani képzése. Kiemelte a DRIX elnevezésű fejlesztést: a teljesen új, háromnyelvű rendszer rugalmasan, valós időben teszi lehetővé, hogy a használók értesítsék egymást a területükön történt káreseményekről.
 
Mácsai Antal tűzoltó ezredes, Baranya megyei katasztrófavédelmi igazgató a konferencia résztvevői előtt úgy fogalmazott, ma már megkerülhetetlen a horvát szomszédokkal való együttműködés. Felhívta a figyelmet arra, hogy a létfontosságú rendszerek kiesésére nem sok országnak van kidolgozott terve, ezért Magyarország és Horvátország ebből a szempontból az Európai Unió élmezőnyébe tartozik, hiszen Budapest és Zágráb már kidolgozta azokat. A természet erőit ugyan nem tudjuk legyőzni, ezért fontos, hogy tudjuk, hova és mihez kell nyúlni – fogalmazott. A mai sürgető igényekhez a katasztrófavédelemnek igazodnia kell, nem fordulhat elő például az, hogy egy lakótelepen három-négy napig nincs áram.

Hrvoje Romic, Eszék-Baranya megye polgári védelmi osztályának felelős szakértője a mentőcsoportok intézkedési terveiről elmondta, hogy elemezték a potenciális veszélyhelyzeteket, áttekintették, hogy milyen fázisai vannak a mentőcsoportok teendőinek például nagy tűzeseteknél és árvizeknél. Az általuk levont tanulságokról szólva kijelentette, hogy javítaniuk kell a polgári védelmi szervezetek együttműködésén.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, Egri Gyula tűzoltó ezredes arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban olyan mélységben ismerték meg a horvát kollégák munkáját, amelyre az elmúlt harminc évben nem volt példa. Olyan terveket dolgoztak ki, közösen amelyek a határon átmenő gyorsforgalmi és főútvonalak kritikus szakaszainak biztonságát növelik, felmérték például azt, miként lehet adott esetben elszállásolni az úton rekedteket, ha valamiért akadozna a határátlépés.
 
Somogy megye polgári védelmi főfelügyelője, Antalicz Loránd tűzoltó őrnagy hozzászólásában a hangsúlyt a lakosság minél gyorsabb és pontosabb tájékoztatására helyezte, mint mondta, a siker akkor garantált, ha az emberek tudják, milyen helyzetben hogyan kell viselkedniük.
 
A konferencia zárszavát a házigazda Somogy megye katasztrófavédelmi igazgatója mondta. Wéber Antal tűzoltó ezredes úgy fogalmazott: amit a két ország ebben a programban tett, azt az állampolgáraiért tette, a projekten azért dolgoztak, hogy minél jobb és nagyobb szaktudással védjék meg az embereket és a lakosság értékeit.

Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!