Levonulóban az árhullám a Dráván

Út lezárás

Somogy megyében tizenhét település fekszik a Dráva folyó partján, az erők és eszközök megfelelő létszámban, mennyiségben készenlétben állnak, a megelőző jellegű védekezés mindenütt megtörtént – jelentette ki Wéber Antal tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató a szerdán tartott sajtótájékoztatón, Sellyén.

Délelőtt folyamán Vízvárnál tetőzött a határfolyó, késő délután pedig Barcson várható a tetőzés. 16 órakor itt elérte az 500 centimétert a vízszint (618 centiméter volt az eddigi rekord). Ám hét fő folyamatos figyelőszolgálatot lát el a Dráva parton, s gyorsreagálású erők állnak készenlétben, előre töltött homokzsákokkal.

A védekezésben résztvevő erőknek viszont újabb feladata akadt, Heresznye település határában egy vízlevezető műtárgy csappantyúja meghibásodott és a szivárgást homokzsákolással kellett megszüntetni. Az átszivárgott vizet a védett oldalról szivattyúval emelik vissza a zsilip mögé a tűzoltók. Mintegy huszonöten dolgoztak a település ezen részén élők biztonságáért.

De a Dráva partján a hivatásos és önkéntes erők több mint 21800 lakos védelmét garantálták, melyben közreműködött kétszáz rendészeti szakközépiskolás is. A diákok két napon át homokzsákot töltöttek és Vízvárnál nyúlgátat építettek, megóvva a folyó partján lévő ingatlant. Tarlós István tűzoltó alezredes köszönte meg a fiatalok munkáját szerdán délután, majd a tanulók tovább indultak Baranya megyébe.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!