A „Közjó legyen a legfőbb törvény”

Barcs város napja

A város fejlődése közös munkánk gyümölcseként születik meg - mondta Balázsné dr. Vástyán Krisztina címzetes főjegyző a Barcs Város Napján rendezett ünnepségen. Ezt a munkát ismerte el a város kitüntetésekkel. Posztumusz díszpolgári címet kapott Horváth Gyula, az Avermann-Horváth Kft. alapítója.

Barcs Város Önkormányzata kitüntető címeket adományozott a Város Napja alkalmával azoknak, akiknek munkája hozzájárult a város fejlődéséhez, hírnevének növeléséhez.

- A „Közjó legyen a legfőbb törvény”, ez a gondolat vezéreljen bennünket és a város fejlődése közös munkánk gyümölcseként születik meg - idézte Balázsné dr. Vástyán Krisztina címzetes főjegyző a kitüntető címek odaítélésének indoklása előtt dr.Szili Ferencet, aki szerint a szülőváros az anyák, az apák, a nagyanyák, a nagyapák, az ükanyák, az ükapák, akiknek a tudása, a pénze, a verítéke formálta és segítette az évszázadokon keresztül. A város olyan, mint egy veretes könyv, amelyből olvasni lehet. Tovább gondolva, a könyv írói a város lakói, akiknek munkája, élete formálja városunk jelenét és jövőjét.

A képviselőtestület Barcs Város Díszpolgára kitüntető címet adományozott posztumusz Horváth Gyulának, az Avermann-Horváth Kft. alapítójának, volt cégvezetőnek, aki 1995-ben német partnerével alapította meg a Kft., ahol 2013 novemberéig látta el a cég vezetését. Kimagasló vezetői, irányítói, szervező munkája eredményeként a cég ma is városunk egyik meghatározó foglalkoztatója - 120 család megélhetésében vállalnak részt -, és stabilan működik jelenleg is. Segítette a város oktatási intézményeit, civil szervezeteit. Mint magánember és cégvezető is kimagasló szociális érzékenységgel szolgálta a várost és annak lakosságát. Horváth Gyula 2005-ben Barcs Városért kitüntető címet kapott. A díszpolgári kitüntetést özvegye és fia vette át.

Barcs Város önkormányzata id. Bolhói Ferencnek az infrastruktúra, a közművelődés, az oktatás és a sport, ezen belül a labdarúgás területén kifejtett kimagasló tevékenységéért Barcs Városért kitüntetésben részesült 1968-ban szerzett edzői képesítést, s ez 38 éves pályáján indította el. Elismerte tudását a megyei szakma is. Szigorú, következetes vezető. Csapatát két ízben is Megyei I.osztályba hozta fel. Elismert közösségi ember, példamutató életet él. Betegsége miatt felesége és fia vette át a kitüntetést.

A Dráva Tej Kft. Barcs Városért kitüntetésben részesült. A cég 1990-ben alakult, azóta folyamatosan dolgozik, több mint 100 fővel meghatározó a város foglalkoztatása terén. Kiváló termékeket gyárt, meghatározó a dunántúli tejfeldolgozó iparban. Folyamatosan fejleszti termékeit, egészségtudatos, vásárlói kiszolgálásra törekszik, termékei kiválóak, több terméke Kiváló Magyar Termékminősítésű. A kitüntetést a cég ügyvezetője vette át.

A Város Önkormányzata Kálmán Lászlónak a BIOKAL Kft. ügyvezetőjének kimagasló karitatív, egészségügyi, szociális tevékenységéért Barcs Városért kitüntetést adományozott. 1991-ig kifejlesztette, majd 1996-ban szabadalmaztatta és megkapta forgalmazási engedélyét a Natúr Biocal termékcsaládnak. A Kaposvári Egyetemmel együttműködve 2001-ben a humán felhasználási célra kifejlesztette a Centrikál termékcsaládot, mely különféle bőrelváltozások kezelésére alkalmas. 2011-ben létrehozta a Barcs és környéke rák és keringési betegek életmódjának, anyagi helyzetének javítását támogató alapítványt.

Barcs szolgálatáért Barcs város örökös tiszteletbeli pedagógiai szakembere kitüntetést vehetett át Cservölgyiné Rácz Ildikó. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Tankerületi igazgatója 1976 óta él és dolgozik Barcson. Tíz évig igazgatóhelyettesként, majd tíz évet, mint igazgató dolgozott az Arany János Általános iskola élén. Személye meghatározó volt a város oktatáspolitikai alakításában, irányításában, mint szakbizottsági tag. Az oktatási reformot követően meghatározó szerepe, feladata volt az oktatási intézmények zavartalan átszervezésében, zavartalan működtetésében. 26 település, 170 oktatási intézményének irányítását látja el, munkatársaival együtt. Közbenjárására sikerült városunkban tartani a pedagógiai szakszolgálatot. Ez zavartalan működést és munkahelyek megtartását is jelenti.

A kitüntettek nevében Horváth Péter az Avermann-Horváth cég ügyvezetője köszönte meg az elismeréseket. Mint mondta, az hogy ő áll itt nagy megtiszteltetés és nagy szomorúság is egyben. Felelősséget érez a cég dolgozói és a város lakossága irányában is, hogy az édesapja által kijelölt célt, utat kövesse. Édesapja szerette ezt a várost, az embereket és az emberek is szerették őt. A cég alapításakor elérte üzlettársánál, hogy a cég termelő központja Barcson legyen. Őszintén hitt a becsületes, tisztességes munkában. A Kft-t 11 fővel alapította, ma több mint 120 fővel dolgoznak. Célja, hogy édesapja szellemiségét vigye tovább a társadalmi felelősségvállalás, a civil szervezetek, a város intézményeinek támogatása terén is.

/P.R./   

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!