Képzettség nélkül nem lesz munka

Barcsi Szakképző Iskola

Az országos felnőttképzési programhoz csatlakozott Barcs is. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal koordinációjában a nyolc általános vagy annál kevesebb osztályt végzők mellett olyanok is lehetőséget kaptak, akiknek a szakmája régóta nem keresett a munkaerőpiacon.

 

A Türr István Képző és Kutató Intézet szervezésében Barcson 2x20 fős csoport, négy hónapon át, 438 órás képzésben részesült.

A munkaügyi kirendeltség szervezésében Barcson három csoportban összesen 60 fő vett részt képzésben. A cél az volt, hogy a társadalmi elvárásoknak megfelelő, a szakképzésbe bekapcsolódni képes embereknek segítsenek. A képzésben résztvevők felkészítést kaptak a közösségi helyes magatartásról, az írás, olvasás, a tanulás helyes módszeréről, hogy kell egy ajánlott levelet, egy kérvényt, egy önéletrajzot írni. Ismereteket kaptak  a háztartás vezetéséből, a helyes családi gazdálkodásról, hogy hó végére ne fusson el a családi kassza.

A felnőttképzés másik, magasabb szintje volt az OKJ-s képzettséget nyújtó képzési forma. Itt már a minimum 8 általános végzettség, de majdnem mindegyik szakmánál az érettségi is követelmény volt. A képzés elméleti részét a Barcsi Szakképző Iskola és a Dráva Völgye Középiskola végezte. A gyakorlati képzést az adott szakterületnek megfelelő cégeknél biztosították. A hulladékválogató és kezelő képzés gyakorlati foglalkozása  a Kaposvári KGV. Zrt-nél zajlott. A képzésben szerezhető szakmák: hulladékválogató, hulladékválogató gépkezelő, egészségügyi gondozó, kisteljesítményű kazánfűtő, kulturális rendezvényszervező, közbeszerzési referens szakterületeken.

Csonka Zoltán igazgatótól megtudtuk, 11 féle tananyagképzés volt, összesen 292 főt vontak be, mintegy 3500 képzési órában. A képzettek számának mintegy 10%-a jelezte, hogy érettségi vizsgát is akar tenni majd.

A vizsgák jó eredménnyel zárultak, lemorzsolódás szinte nem volt, az átlag 4-es felett alakult.

/P.R./

 

 

 

 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!