Karácsony várás egy barcsi családnál

Erdélyi havasok

Dalma, Roland és a kis Boróka Erdélyben karácsonyozik az idén

Adventben a családok készülődnek a Karácsonyra, mi egy barcsi családnál jártunk, s szerettünk volna betekintést nyerni az ő készülődésükbe.

Mint elmondták, az idén vállalnak egy hosszú autós utat, s Dalma családjához utaznak a nagy Magyarországon belül, Gyergyószentmiklósra/Hargita megyébe/, a távolság 900 km. Remélik, kegyes lesz az időjárás és hangulatos útjuk lesz.

Ajándékokat a gyereke kapnak. Boróka két éves, ő már idáig is sok és többféle ajándékot kapott, ebben praktikus dolgok, ruházat, játékok szerepelnek. Karácsonyfa köré Erdélyben állnak, itt nem állítanak.

A Karácsonyvárás hasonló, mint itt Magyarországon. Az Adventben van egy elcsendesedés, a tél álmos hangulata is összevonja a családokat, Karácsony előtt a háziasszonyok a menün gondolkodnak, és lassan dolgoznak, ami előre süthető, az készül. Szent este december 24-én áll a feldíszített karácsonyfa, alatta az ajándékok, a villany lekapcsolva. Csengőszó, belépnek a szobába, meggyújtják a gyertyákat, csillagszórókat és együtt éneklik a „Mennyből az angyal”-t, s ajándékoznak. A hívők éjfélkor éjféli misére mennek. Mise után együtt a család, barátok is, és közös karácsonyi énekek éneklése.

Az ünnepi ételek is hasonlóak, mint a barcsi otthonban. Előre készülnek a diós, mákos bejglik Elmaradhatatlan a töltött káposzta, és sokféle sütemény az asztalon.

Varázslatos tájak vannak arrafelé, hó garantáltan a hegyekben van, de lehet már másutt is.

Mivel a családok közötti távolság nem csekély, nem tudják, pontosan mikor indulnak vissza, de Dalma miatt a januári iskolai oktatás kezdetéig vissza kell érkezniük.

Kellemes Karácsonyt minden családnak.

/P.R./  

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!