Jól teljesít az egynapos sebészet Barcson

Dr. Kisimre László főorvos

Fullos kihasználtság a Járóbetegellátó intézmény 2013.márciusa óta működő egynapos sebészetén, amely ebben a felállásban egyedülálló Somogy megyében.

 

Délután már kihaltnak látszott az intézmény épülete, de az emeleten az egynapos sebészeti részlegben műtétre várakozókkal találkoztunk. Kérésünkre dr.Kisimre László igazgató főorvos tájékoztatott az egynapos sebészet egyéves működésének eredményeiről.

Mint mondta az egészségügy kórházi rendszerének átszervezése indokolttá tette, hogy a helyi egészségügyi vezetés átgondolja Barcs és ellátási körzetének egészségügyi ellátási helyzetét, figyelemmel a beteg igényekre is. A háziorvosokkal történt előzetes egyeztetésre is figyelemmel döntöttek, járó beteg ellátó intézet lesz Barcson, melynek keretében egynapos sebészet is működni fog.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a műtéti mértékeket 500 súlypontban határozta meg, ez azt jelenti, hogy  75 millió forint értékben téríti az itt elvégzett egynapos műtéteket. 2013.március 13-án nőgyógyászati műtétekkel indult meg a gyógyítás. Ugyanezen év augusztusában már fül-orr-gégészeti, ortopédiai, urológiai, és szemészeti is műtéteket tudtak végezni.

A speciális műtéti technológia szükséges a szemészeti beavatkozásokhoz.  Ezt egy kedvező konstrukcióban sikerült az intézetnek megoldani. Összefoglalva, a működés feltételei biztosítottak, úgy a szakorvosi háttér, mint a műszerzettség vonatkozásában. A beérkező igényeket elemezve, a műtéti koordinációt dr.Kisimréné Györkös Ágnes végzi hatékonyan. Minden műtéti szakra kereteket határoznak meg, ezek azonban „átjárhatók” ha az egyes műtéti igények ezt indokolják.

Egynapos sebészeti ellátás csak Barcson van járóbetegellátó intézmény keretén belül, Nagyatádon a kórházban van egynapos sebészeti ellátás, de ilyen típusú műtéteket ott nem végeznek.

Az egynapos sebészet kihasználtsága 2013-ban, mint ez évben időarányosan nézve is 100%-os. A sebészet tényleges kapacitása több műtét elvégzését is lehetővé tenné, de az  OEP megállapított normatívája, amelyet kifizet az intézménynek, nem teszi lehetővé. Így itt is megjelent a „várólista”. Kéri a betegek türelmét. Ebben az is szerepet játszik, hogy az utóbbi egy évben ugrásszerűen megnőtt a szürke hályog betegek száma, szinte népbetegség lett.

A járó beteg ellátás szakterületeinek kihasználtsága elérte 97%-ot, így itt is vannak kisebb, nagyobb „várólisták” időpont egyeztetések.  Itt is a betegek megértését kérte a főorvos.

A sürgősségi ellátás zavaratlan. Az intézet vezetése intézkedéseivel a gyógyításban a prevenciót helyezte előtérbe. Így az ellátási területen lévő településeken nőgyógyászati és urológiai szűrővizsgálatokat szerveznek és tartanak, az intézet szakorvosaival.

Az orvostársadalom befogadta az egynapos sebészet intézményét, a növekvő beteg igények megelégedettségüket mutatják.

/P.R./

 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!