Javítják az Ó-Dráva ökológiai állapotát

Dráva

Visszatartják a vizet a holtágban, hogy ne sérüljön az ottani élővilág. Egy méterrel kellene emelni a vízszintet ahhoz, hogy optimális legyen. A Duna-Dráva Nemzeti Park és más szereplőkkel együtt a horgászok is részt vesznek a programban. Még mobiltelefonnal követhető tanösvény is készül. 

A 834 ezer eurós összköltségvetésű programnak 2018 végéig el kell készülnie. Ebben felmérik a holtág jelenlegi állapotát, feljavítják a horgászállásokat, emelik a vízszintet és összeszedik végre azt a sok szemetet, ami a területen felhalmozódott. A tervek szerint egy kisfilmben bemutatják azt is, hogy miként keletkezett a 12 km hosszú holtág. 

Az ökológiai cél persze nem pusztán ennyi. az Ó-Dráva magyar és horvát oldalán egyaránt megtalálható puhafás ligeterdők és hínártársulások megőrzése és állapotuk javítása. Ez csak a víz szintjének stabilizálása mellett lehet elvárni. A holtág jelenlegi állapotát felmérték, a vízvisszatartás módjait már tervezik. A rehabilitációs tevékenységektől azt várják a szakemberek, hogy hozzávetőlegesen  1 méterrel emelkedjen az Ó-Dráva vízszintje másrészt csökkenteni lehessen a károsan alacsony vízállások előfordulását.  

A holtág egyes szakaszai horgászati hasznosítás alatt állnak. Sajnálatos módon az elmúlt évtizedekben számos horgászállás megrongálódott, tönkrement, ezek most csak a terület arculatát rontják. A Horgász Egyesületek Somogy Megyei Szövetségével közösen a DDNP a felhagyott horgászállások egy részét  a holtágból eltávolítja és helyettük egységes, tájba illő stégeket alakít ki. 

A magyar oldalon elkészül egy úgynevezett e-tanösvény, ahol az információt internetes platformról vagy mobiltelefon segítségével lehet letölteni. A tanösvény azon túl, hogy bemutatná a területet és a LIFE+ pályázatot felhívná a figyelmet az Ó-Dráva partján található hatalmas méretű, 8-10 m törzskerületű fekete nyarakra is.

 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!