Itt a nyár, utazunk, ami olykor veszélyekkel is jár

Közúti baleset

Megnövekedett forgalom jellemzi az utakat a nyári időszakban, ami önmagában nem is lenne probléma, hiszen mindenki szeretné kellemes környezetben eltölteni szabadságát. A balesetek esélye viszont sajnálatosan megnő, de vajon tudjuk-e mit kell tennünk, ha megtörtént a baj?

Fontos, hogy csak jól felkészített gépjárművel, teljes elsősegélynyújtó készlettel, kellő mennyiségű ivóvízzel, élelemmel, s kipihenten induljunk útnak. Ha nem tudunk a célország idegen nyelvén kommunikálni, célszerű szótárt vinni magunkkal. A kint tartózkodás időtartamára feltételen rendelkezzünk személyi és a gépjárműre vonatkozó érvényes biztosítással. Fontos, hogy rendelkezzünk a legfontosabb telefonszámokkal, mint kinti autós segélyszolgálat, külföldön a konzulátus telefonszáma, címe. A rendőrség, mentők telefonszámát a konzulátustól is megtudhatjuk.

Esetleges baleset bekövetkezésekor próbáljunk meg higgadtak, nyugodtak maradni, kerüljük a pánikhangulat kialakítását. Első dolgunk a helyzet felmérése legyen, vannak-e sérültek? Ha igen, kötelező mentőt és rendőrt hívni. A kiérkezésig próbáljunk meg segíteni a sérült személynek. Ha gerincsérülés állhat fenn, ne mozdítsuk a sérültet, ronthatunk az állapotán. Kérjünk segítséget más személytől is. A helyszint változatlanul kell hagyni, még ha akadályozza is a forgalmat. Készítsünk minden esetben fényképeket, több irányból is, akár mobiltelefonnal. Ez később perdöntő lehet.

Amennyiben nem történt sérülés, és meg tudunk egyezni a baleset másik résztvevőjével a felelősség kérdésében, nem szükséges rendőrt hívni. Ha eltérő vélemények vannak az eset, a felelősség megítélésében, hívjunk rendőrt. Kiérkezéséig mindkét fél a helyszínen kell, maradjon, s a helyszínt változatlanul kell hagyni. Fényképeket célszerű készíteni, a helyszín, a sérült gépjármű sérült és még ép részeiről is, minél közelebbről és a gépjármű teljes egészéről is. A gépjárművet igyekezzünk a forgalmi sávból félreállítani. Gondoljunk arra, hogy hatósági intézkedés estén hivatalból eljárás indul és ennek, következményei lesznek.

A baleset részesei a helyszínen kötelesek egymásnak átadni személyi, biztosítási, és a gépjármű adatait, a beazonosításhoz. A helyszíneléshez, a biztosítás kárrendezéséhez kötelező kitölteni a kék-sárga baleseti bejelentő lapot, azt aláírni, egyik példányát magunknak tartsuk meg. Fontos, hogy a baleset helye, közút száma, közúti kilométer szelvény, közeli település neve, a gépjárművek helyzete, a balesetért felelős neve, a hivatalos jelzések pontosan szerepeljenek az űrlapon. Ez a későbbi kárrendezésnél bír jelentőséggel.

A baleseti bejelentő lappal, a károkozó félnek 5 napon belül, míg a károsultan 30 napon belül kell jelentkeznie saját biztosító társaságánál.

Természetesen nem áll szándékunkban senki kedvét elvenni az utazástól, mindössze hasznos tanácsokkal igyekeztünk szolgálni azoknak, akik útra kelnek.

/P.R./  

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!