Időskori kérdésekre ad választ a Nyugdíjas Népfőiskola

Kelemen Jánosné

Már készítik a 2015. évi barcsi népfőiskola előadásainak tervezetét, javaslatokat kérnek be a kistérségi nyugdíjas kluboktól – mondta el szerkesztőségünknek Kelemen Jánosné Erzsike, a Drávakörnyéki Kistérségi Nyugdíjasok Szervezetek Szövetségének elnöke.

A népfőiskola a felnőtt oktatás, közművelődés, és az ifjúság nevelés intézménye, mozgalma, iskola az életnek. Célja választ adni azokra az állandóan változó társadalmi, gazdasági kulturális kihívásokra, amelyekkel az egyén, a közösség szembetalálja magát. Nyitott tanulási, képzési lehetőség, ahol önkéntes, számonkérés nélküli tanulás van.

Ezt a lehetőséget ismerte fel Kelemen Jánosné Erzsike (képünkön), amikor kezdeményezte és elindította pár évvel ezelőtt a Nyugdíjasok Népfőiskoláját Barcson. A Móricz Zsigmond Művelődési Központ adott otthont a képzések témái igen változatosak, valóban a mindennapi élettel kapcsolatos kérdésekre keresték és keresik a válaszokat. A foglalkozásokat általában az év második, február hónapjában tartják, amikor még nem kezdődnek meg a kertekben a munkák.

Az előadások keretében foglalkoztak a barcsi kistérséggel, a társadalmi esélyegyenlőséggel, a Dráva mente életének múltjával és jelenével, hogyan legyünk harmóniában a világgal. Informálódtak az Európai Kulturális Főváros Pécs programjáról, a Zsolnay gyár történetéről. Ismerkedtek a Dél-Dunántúli régió gyógyvizeivel, kitekintettek a hosszú, panaszmentes öregkor lehetőségeire, a virágos otthonra és környezetre. Előadást hallgattak meg, hogy az idősekre veszélyt jelentő bűnözés hogy hárítható, „Kinek nyissak ajtót” címmel rendőrségi tájékoztatást hallgattak meg.

Már készítik a 2015.évi népfőiskola előadásainak tervezetét, javaslatokat kérnek be a kistérségi nyugdíjas kluboktól. Kiemelt témaként tervezik az időskori helyes életmód, étkezés, mozgás, témakör megbeszélését.

Az anyagi lehetőségeket figyelembe véve, elsődlegesen helyi szakembereket, orvosokat, tanárokat kérnek fel előadónak. Gondot jelent a vidéki klubok tagjainak beközlekedése Barcsra az előadásokra, ugyanis az előadások a délutáni, kora esti órákban vannak, és nem illeszkednek ehhez a tömegközlekedés járatai. Erzsike reméli, hogy ennek ellenére megmarad, esetleg növekedni is fog az érdeklődés.  

/P.R./

 

 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!