Határmenti lehetőségek Barcson

Területfejlesztési konferencia Barcson

A 2014-20–as uniós költségvetési ciklusban mintegy 65 millió euró áll rendelkezésre a horvát-magyar határmenti együttműködési programokra. Ebben érdekelt Barcs és Csurgó is, amely települések vezetői is ismertették a következő évek fejlesztési terveit a téma kapcsán Barcson.

Karvalics Ottó a barcsi tervek kapcsán a település gazdasági aktivitásának növeléséről is beszélt és hangsúlyozta: az infrastruktúra fejlesztése a horvát és a magyar oldalon is kiemelt kérdéskör. A vasúti átkelés lehetősége is felmerült Barcsnál horvát oldalról, de a barcsi közútfejlesztés sem elhanyagolható kérdés, mert a horvát oldalról már megvannak a gyorsforgalmi útra vonatkozó tervek – mondta a polgármester. A megyei közgyűlés által megítélhető uniós fejlesztési források is fontosak lesznek Barcs számára, de a környék is sokat remél tőle. Csokonyavisonta például rég vár a fürdőfejlesztésre. Barcson az ökoturizmus, a járdafejlesztés és a kultúrházak fejlesztése is szerepel a közösséget kiszolgáló soron.

 

Füstös János, Csurgó polgármestere a határmeneti együttműködési lehetőségeket mutatta be. Csurgó térségében a 2014-2020 közötti időszakra kiemelten fontosnak vélte a Festetics programot. Ebben a foglalkoztatás segítése és a fenntartható turizmus fejlesztése is szerepel. A határon átnyúló lehetőségek között említette a mezőgazdasági, ipari, szolgáltatási, turisztikai területeket.

Horvát oldalon a térség legnagyobb beruházásaként az öt megyét érintő hulladékgazdálkodási komplex program megvalósítását említette a delegáció. A horvát fél szerint sokat erősödött a Somogy megyével köttetett együttműködés.

/P.R./

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!