Három nemzetiségi önkormányzat lehet Barcson

Választás

A jogszabály értelmében a német, a horvát és a roma nemzetiség állíthat fel nemzetiségi önkormányzatot. Mindegyik felálló testület négy fős lehet.

Szeptember 26-ig kérheti bárki, hogy felvegyék a nemzetiségi szavazók névjegyzékébe. Aki ezen nem szerepel, az nem szavazhat októberben a kisebbségi választáson.

Lengyeltóti Zsuzsanna, a Helyi Választási Iroda vezető-helyettese kérdésünkre elmondta: akkor lesz érvényes a választás, ha lesz annyi jelölt, ahány képviselői hely van a nemzetiségi önkormányzatban. Plusz feltétel, ha például csak négy jelölt van, akkor mindegyiküknek kell érvényes szavazatot kapniuk ahhoz, hogy felállhasson a testület. Az aláírásgyűjtés a nemzetiségi választás előtt már megkezdődött, de a jelöltekre szigorúbb szabályok vonatkoznak, mint a szavazókra. Jelölt például olyan ember lehet, aki nyilatkozik arról, hogy vállalja az adott nemzetiség képviseletét és kultúráját. Beszélni kell a nemzetiség nyelvét is.

Az „átvándorlás” miatt fontos, hogy olyan személy nem jelölhető, aki az előző két rendes avagy időközi választáson más nemzetiség jelöltje volt. Az ajánlóívek leadási folyamata itt is hasonló, szeptember 8-ig lehet kérni az indulni kívánóknak a nyilvántartásba vételt.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!