Fejünkre esik a réti sas?

Dráva Kapu Bemutató Központ

A drávaszentesi kiállításon a 2,4 méteres szárnyfesztávolsággal bíró rétisas is ránk köszön. Fészke óriási. Mellette a küszvágó csér, a kis lile is bemutatkozik.

A Dráva Kapu Bemutatóközpont a környék egyedülálló élővilágát gyűjti csokorba. A bemutató központ épületének emeletén találhatjuk a Dráva mente élővilágának Ez a turisztikai termékcsomag sokszínűségében, komplex fázisában, földrajzi kiterjedésében egyedülálló a Dél-Dunántúli régióban. A kiállítás útvonalát követve, az épület emeletén, szinte beleütközünk a réti sas fa tetejére rakott óriási fészkébe és szinte ránk száll a kitömött, 2,4 méter szárnyvég fesztávolságú óriás madár. Fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 1 millió forint. Védettsége óta valamelyest nőtt az állomány, már 166 pár él hazákban.

Láthatjuk a kiállításon a Drávában az erős sodrás következtében kialakuló zátonyokat, szigeteket, amelyeken hamar kinő az iszap, és gyomnövényzet, mely később be erdősül. Itt fészkel a kis lile, a küszvágó csér, a kis csér, de fészkel itt billegető cankó is.

A Dráva folyó 695 km hosszú, bővízű folyó, vízhozamát a Mura és vízgyűjtő területének csapadékviszonyai határozzák meg. A teljes Magyarországi szakasza a Duna-Dráva Nemzeti Park része.

Kanyarulataiban - így Heresznye alatt - a folyó külső ívén erodálja a magas partfalat, amely lassan leomlik. Ebben a magas partfalban van fontos élőhelye a parti fecskéknek, a falban kialakított földjáratokban neveli fiókáit a gyurgyalag és a jégmadár is.

/P.R./

 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!