Fa Nándor barcsi kikötője

Drávai kikötő

Barcson is hagyott jelet a híres óceáni vitrorlázó. Hazánk talán legvadregényesebb folyóján, a Dráván Fa Nándor tervezte a kikötőt.

A híres magyar vitorlázó feladni kényszerült már megkezdett Atlanti óceánt átszelő versenyét. Ez persze nem jó hír. Ne feledjük: három magyar igazság volt, Fa Nándor ugyanis egymaga háromszor kerülte meg hajójával a Földet.Valahogy annak idején Barcsra is elvetődött és nem tűnt el nyomtalanul. A Dráva folyó barcsi szelvényében létesített hajókikötőt Fa Nándor tervezte és egy pécsi vállalkozással, valamint a barcsi önkormányzattal közösen hozták létre a kikötő műtárgyát,mely lehetővé tette korlátozott keretek között a vízisportot, és a sétahajózást.

Immár nem igazán határfolyó a Dráva (persze azért mégis az) a hajózás azonban jelenleg is szigorú szabályok között történhet. A gyönyörű táj, a csodás folyó veszélyeket is rejthet, megfelelő jártasság és túravezető nélkül nem tanácsos kajakkal, kenuval vízre szállni. A kikötőben "fészkel" a Kormorán, amely 60 főt képes szállítani, igény szerinti útvonalon.

Tudjuk-e mit is jelent a Kormorán szó? Jól hangzik, de bizony a jelentése egy fekete vízimadár - más néven kárókatona. A fajtát 1741-ben fedezte fel Georg Wilhelm Steller német természettudós a Bering tenger környékén. A horgászok, halastó tulajdonosok réme ez a madár, testtömegének többszörösét is képes felfalni - halban. Ugyanakkor védett madár, nem irtható. Érdekes, hogy egyes emberi civilizációkban a madarat pont e tulajdonsága miatt halfogásra használják fel úgy, hogy a nyakára egy gyűrűt helyeznek, a halat ügyesen kifogja, de a gyűrű miatt lenyelni nem tudja, a gazdája viszont elveszi tőle a zsákmányt.  

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!