Erre való az új színes kuka

Nyílt nap hulladékkezelés

A papír, a műanyag és a fém kerül a színes gyűjtőkbe, ezeket hamarosan megkaphatják a barcsi családok. Ha tömörítjük a szemetet, jobban járunk. 

 

Blázsovits Balázsék a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Társulás megbízásából maketten, poszter fotókon mutatták be a barcsi, marcali szelektív hulladékkezelő és a kökényi hulladékudvar kialakításait a sétáló utcában. 

A célközönség a fiatal korosztály, akiknek a figyelmét ügyességi játékok segítségével irányítják rá a hulladékgazdálkodás fontosságára. A családoknak is tartogat tanulnivalót a program, ha spórolni szeretnének. Kapnak egy 200 literes kék színű kukát, a társasházak pedig egy 1100 literes piros színű gyűjtőedényt. Ezekbe kell elhelyezni a papír, műanyag és fém hulladékokat. A szerves háztartási hulladékot egyelőre a hagyományos kukákba, a műanyagokat a szelektív gyűjtésre szolgáló edényekbe kell tenni. A családi házas övezetekben élők próbálkozhatnak a komposztálással is, ehhez a ládákat külön igényelni kell majd. 
 

A Mecsek –Dráva Önkormányzati Társulás felügyeletével zajló, az egész régiót –Somogy, Tolna és Baranya megyét – érintő hulladékgazdálkodási beruházás, az Új Széchenyi terv keretében valósul meg. Összköltsége mintegy 17.275.756.870 forint.

A program célja, hogy a térségben az ország legfejlettebb hulladékkezelési rendszerét alakítsák ki, amelyben a keletkezett hulladék 70%-a – feldolgozást követően – újra hasznosításra kerül. További fejlesztésként a keletkező hulladék okozta gondok megoldását szolgálja két másik nagy projektelem, a regionális hulladékkezelő központok és az úgynevezett átrakóállomások, hulladékudvarok és a szelektív gyűjtőszigetek létesítése.

A projekt 313 település 426 ezer lakosát érinti. A barcsi hulladékudvarban a lakossági papír, műanyag, fém, üveg, zöld hulladék, nagyméretű hulladék, mint például bútor, lom, háztartási és veszélyes hulladék lesz elhelyezhető - ingyen. 

Jövő év első felében a tervek szerint már működik a rendszer. 

/P.R./

 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!