Erdélyi kiránduláson emlékeztek meg az 1848-49-es történelmi eseményekről a Deákos pedagógusok, és tanulók

Arad

Három napos tanulmányi kiránduláson emlékeztek meg az Aradi vér tanukról és a történelmi emlékhelyeken tisztelegtek az iskola 7. évfolyamos tanulói és pedagógusaik

 

A Deák Ferenc Általános iskola a Határtalanul Program keretében, három napos Erdélyi tanulmányi kiránduláson vett részt 41 fő 7.osztályos tanuló, az igazgató és négy pedagógus irányításával. A tanulmányi utat az Emberi Erőforrások Minisztériuma írta ki, amit megnyertek. Autóbusszal, előre leszervezetten utaztak ki Dél Erdély magyarok lakta településeire így problémamentesen bonyolódott le.

A kirándulás célja a tanulók történelmi ismereteinek elmélyítése volt, amelyet tanulmányaik során szereztek az 1848-49-es kötődő események témakörében. Cél volt, a tanulókban a magyarságtudat erősítése, a kinti, személyes benyomások alapján.

Október 6-án részt vettek az Aradi városi ünnepségen, ahol egy diák a Magyar vagyok című verset mondta el, s megkoszorúzták a vértanúk emlékművét.

Virágcsokrot helyeztek el Kinizsi Pál szobránál, Marosillyén Betlehen Gábor szülőházánál, és Hunyadi János szarkofágjánál a Gyulafehérvári katedrálisban  Minden tanuló itthon készült valamilyen irodalmi darabbal..

Meglátogatták Déván 200 magyar elhagyott gyereket befogadó, Böjte Csaba által létrehozott gyerek otthont. Nagy hatással volt a barcsi diákokra, hogy a gyerekeknek az otthonban a tanulási időn kívül részt kellett venniük az otthonhoz tartozó gazdasági létesítményekben gazdálkodási munkákban, hiszen saját munkájukból, adományokból tudják a gyerekek ellátását biztosítani, ami étkezésre napi két eurót jelent, ez ma forintra átszámítva 610 forint. Vittek pénzbeli és élelmiszer, valamint plüss játék adományokat a gyerek otthonba.  A Csernakereszttúri iskolába pedagógiai szakkönyveket, és mesekönyveket vittek, aminek a látottak alapján nagy haszna lesz.

Szállásaik egyrészt a falusi turizmus keretében magánszálláshelyeken, másrészt panziókban volt megoldva. A családoknál jó volt megélni, hogy ragaszkodnak a kinti magyarok magyarságuk megőrzéséhez, még vegyes házasságban is magyarra tanítják a gyermeket, s ha másik fél, ha törve is, beszél magyarul.

Tanulságos volt tanár, diák részére a kirándulás.

/P.R./

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!