Elismerték Bogdán Mária munkáját

Bogdán Mária

Istenem, sok jó embernek köszönöm sorsomat, munkám elismerését – mondja a barcsi Bogdán Mária. A Szociális Munka Napján hinni sem akart a fülének, amikor Varga Ilona a kitüntetettek között említette a nevét. Jól esett az elismerés, de nem ezért dolgozik szorgalmasan.

Mária kedves mosollyal, nyakában egy lazán kötött selyemsállal érkezik találkozásunkra. Kicsit izgatottnak tűnik, de sugárzik róla a kiegyensúlyozottság, megelégedettség mai életével. Megbeszéljük, hogy tekintsünk végig életének folyásán, a legutóbbi, számára nagy eseményig, amikor nem is számított rá, elismerte munkáját a Szociális Központ igazgatója, a Szociális Munka Napján.

Mint kezdte a beszélgetést, Barcson született egy egyszerű, szegény cigány családban, egy fiútestvér mellé. Édesapja dolgozott csak, édesanyja nem volt tanult asszony, de dolgos volt, aki a háztartást vezette és a házkörüli munkákat végezte. Őt megkímélte a házkörüli munkáktól, viszont mindig, mindenben a jóra irányította, a tanulásra, a templomba járásra. Így idejét a kézimunkára, később olvasásra fordíthatta. Édesanyja elment dolgozni más családokhoz, s onnan mindig ruha, játék, mesekönyv ajándékokkal tért haza. Így Marikának volt babája is, ami akkor a cigánygyerekek körében nagy szó volt. A szomszédokban sok gyerek élt, akik hozzájártak babázni, játszani, s kérték, hogy tanítsa őket kézimunkára. Szívesen tette, mert kora gyerekkorában a kicsik felé irányult szeretete, óvónő szertett volna lenni, ezt érezte.

Általános iskoláit Barcson kezdte és végezte. Ezt követően a helyi szakmunkásképző iskolában kötőnői ismereteket szerzett. Csurgón volt óvónőképző a szakiskolában, oda jelentkezett, de nem vették fel, s ez elszomorította. Érettségit is szerzett a szakiskola után, mert úgy érzete, hogy ez kell ahhoz, hogy neki jobb sorsa legyen, mint a környezetében. Ekkor erősen élt benn az érzés, hogy óvónő lehessen. Bekerült a barcsi 6. számú óvodába, az egyszerűen csak „cigányóvodába”, itt takarítóként alkalmazták. Egyik dada nyugdíjba ment, s akkor felcsillant a remény, hogy itt van ő, ismerik a munkáját, talán ő kerülhet a dadus helyére. Sajnos az élet mást írt, protekciós hölgy került be. Kérdésünkre azt mondja, nem mondtak semmilyen indokot neki, de érezte, hogy mi a tényleges ok.

Nagy segítségére volt iskolai tanítója, Kis Bertalan, aki segített és így Pécsen az Idegsebészeti Klinikára kerülhetett dolgozni, mint nővérjelölt. Itt mindjárt az első napon a kórházi környezet hatására rosszul lett, s őt kellett ápolni. Másnapra már asszimilálódott, és az orvosok, nővérek nagy szeretettel vették körül, tanították. Más légkörben, jó kollegiális kapcsolatban szívesen dolgozott itt.

Életében váratlan fordulat állt be, fiú partnerétől gyermeket várt, s itthon a családja emiatt kitagadta. Rokonai fogadták be Barcson, s hosszú lelki vívódás után megszülte leánygyermekét. Ma is boldogság tölti el, hogy így döntött, mindenki véleményével ellentétben. Gyes-ből, Gyed-ből szűkösen éltek. Ismét tanítója segítségével sikerült bekerülni a Szociális Központba, egy program keretében nyolc hónap időtartamra. Ő a továbbtanulásra törekedett. A cigány kisebbségi önkormányzat segítségével sikerült elvégeznie egy szociális gondozó és ápoló tanfolyamot, s ismét a Szociális Központban dolgozhatott tovább. S jaj, Istenem – mondja, itt a fizetése már 11000 Ft volt. Bírósági végzéssel gyermektartáshoz is jutott. Véglegesítették munkakörét 1998-ban. Ő továbbtanulást választott ismét, itt Barcson a Szivárvány Általános Iskola szervezésében elvégzett egy gyógypedagógiai asszisztensképzést 2000-ben. Ennek elvégzése után kategóriát is váltott besorolása és fizetése is magasabb lett.

Álma azért egy diploma megszerzése volt. Látta, hogy leánya szorgalmasan tanul, gondolta akkor ő is tanulni fog, a lakás konyhájában ült le esténként a tananyaghoz. Végül is Pécsett Művelődésszervezői diplomát szerzett, alapfokú angol nyelvvizsgával.

A Szociális Központban közös megegyezéssel átkerült a közösségi ellátás pszichiátria területére Nehéz terület lelkileg, hozzá lehetett idomulni, megbecsült munkakör, s nagyon jó a légkör munkatársai körében. Közben a barcsi TIT Felnőtt képző keretében elvégzett egy irodai asszisztens tanfolyamot, majd egy alkalmazott számítástechnikai tanfolyamot is.

Leánya szorgalmas, jó tanuló. A Dráva Völgye Középiskolában érettségizett, majd többedik felvételi után a Pécsi Zeneművészeti Főiskolán tanul tovább fuvola szakon. Többször szerepelt a LOGOSZ zenekarban barcsi rendezvényeken.

További célja, a Kaposvári Tanárképző Főiskolán ének-zene szakon végezni, s akkor főiskolán is taníthat éneket, zenét, vezethet kórusokat is. 2016-ban fog diplomázni. Most már az édesapa is tartja a kapcsolatot leányával, s reméli, büszke is rá.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!