Boldog Születésnapot Barcs!

Barcs város ünnepe

Már van mivel gólt rúgni, a VB hivatalos labdáját kapta Barcs. A Sinsheim – Barcs testvérvárosi kapcsolat 25 éves évfordulóját ünnepelték szombaton Barcs Város Napján. Barcs 35 éve város.

1985-ben egy levéllel kezdődött minden – idézte vissza a kapcsolatfelvétel előzményeit Karvalics Ottó. A polgármester felidézte a történelmi kort, amikor a vasfüggöny és a Berlini Fal leomlása előtt kísérletet tett az akkor NSZK-beli Sisheim és a „keleti blokk” városa, Barcs a kapcsolatfelvételre.

Nem volt egyszerű – ezt már Werkmann György, Barcs díszpolgára, a város szülötte idézte fel. Werkmann György 13 éves koráig élt Barcson, majd a háború viharai miatt családja úgy döntött: elhagyják az országot. A diktatúra „puhulásában” bízva 1985-ben felkérte az akkori sinsheimi vezetés, hogy próbálja meg felvenni a kapcsolatot egykori szülővárosával az együttműködés reményében. Az első látogatásnál sok falba ütköztek. Nem Barcs volt elutasító, hanem az akkori magyarországi berendezkedés. Minden sinsheimi küldöttség, delegáció – még a fúvószenekar is – állandó vendég volt a rendőrségen. Naponta jelentkezni kellett, minden nap egy-egy pecsétet nyomtak az itt tartózkodás igazolására.

A város korábbi polgármestere szintén a fúvószenekarral látogatott el először Barcsra. Most egy nagy sportág, a futball emlékét hozta Barcsra. A világbajnokság hivatalos labdájával üdvözölte egymást a két fél az ünnepi közgyűlésen.

Karvalics Ottó beszédében hangsúlyozta: Barcs az 1800-as években az ország második legnagyobb gabonakészletét tárolta. 1909-ben itt működött Somogy megye első állandó épületben működő színháza. A polgármester felidézte az első világválság idején szállóigévé vált mondást: „Chiagónak indult, Barcs lett belőle!”

Karvalics Ottó szerint most érkezett el az idő, hogy a kényszerített iparosodás és a mezőgazdaság háború utáni leépítését követően megtalálja a saját útját a város. A polgármester kiemelte: a jövőhöz pénzre van szükség, Barcsnak már nincs adóssága, a lehetőség adott. A jövőhöz gyermekekre is szükség van, így hamarosan újabb családokat érintő fejlesztéseket jelent be a város.

A polgármester megköszönte a civilek és miden segítőkész barcsi ember munkáját, mert szerinte „Barcsnak nem megmondóemberekre, hanem dolgos kezekre van szüksége”. Még százszor 35 boldogságban eltöltött évet kívánt zárásként mindenkinek a Dráva Fővárosában.  

Az ünnepségről készült képeket a facebook oldalunkon található galériában tekinthetik meg.

 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!