Barcson ismerkedhettünk meg az atomenergia működésével

Atomenerg. bemutató

 

A Paksi Atomerőmű interaktív bemutató kamionjában ismerhettük meg az atomenergia és az atomerőmű működését, a hazai villamos energia ellátásában betöltött szerepét

A Pólus parkolóban október 20, és 21-n állt az érdeklődők rendelkezésére az Atomerőmű interaktív bemutató kamionja. A elektronikus tablókon, szemléletes módon ismerhettük meg az atomerőmű működésének elvét, biztonsági rendszerét, teljesítményét, mely1485 MW hő teljesítményű. Szimulátoron virtuálisan beavatkozhattunk az erőmű működésébe. Láthattuk, hogy alakulna a hazai villamos energia ára, ha csökkenne az erőmű teljesítménye, s hogy alakulna a környezet terhelése.

Betekintést nyertünk a világ földrészein működő atomerőművekről település pontossággal és azok egyedi teljesítményeiről.

Megismerhettük a tájékoztató előadásból az atomenergia működésének elvét, a leggyakrabban használt nukleáris és technológiai fogalmakat, mint hasadóanyag, fűtőelem, nukleáris láncreakció, reaktorcsarnok, sugárzás, sugárvédelem, kiégett fűtőelem sorsa, környezetvédelem.

A kiállítást megtekintették tanári kísérettel a  Deák Ferenc Általános iskolából a 7. és 8.. évfolyamosok 63-an,  az Arany János Általános Iskolából a 7. és 8.. évfolyamosok 68-an. A középiskolákból a Széchényi Ferenc Gimnáziumból a 9. és 11. évfolyamosok összesen 70-en, a Szakmunkásképző Iskolából a 9., a 11. és a 12. évfolyamosok összesen 35-en.

A lakosság részéről mérsékelt érdeklődés volt tapasztalható, ebben valószínű az információ hiánya volt az ok.

A látottak, hallottak alapján úgy összegezhetjük, hogy az atomenergia gazdaságos, biztonságos a viszonylag kevés nukleáris baleset mellett is, és környezetkímélő, más energiaforrás felhasználásával előállított villamos energiához viszonyítva.

/P.R./

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!