Barcs is részese a stratégiai megállapodásoknak

Köröstej aláírás

A Kőröstej cégcsoporttal kötött stratégiai együttműködési megállapodást a kormány csütörtökön. A cégcsoporthoz tartozik a barcsi Drávatej Kft. is.

Az ünnepélyes aláírást megelőzően Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára kiemelte: a Kőröstejnek köszönhetően a világ legigényesebb piacain válnak elérhetővé és láthatóvá a magyar termékek, és a cég tevékenységét - amely egyben a keleti nyitás politikájához is jól illeszkedik - messzemenően támogatja a kormány.

A Kőröstej cégcsoportot a libanoni származású, évtizedek óta Magyarországon élő Riad Naboulsi alapította 1989-ben. Az alapító kiemelte: a stratégiai megállapodás annak bizonyítéka, hogy a magyar élelmiszeripar nagyszerű adottságokkal rendelkezik, és bár Magyarország nem sajtgyártó nagyhatalom, a Kőröstej termékei mégis a legjobb helyeket kapják az áruházak polcain világszerte.

Riad Naboulsi felhívta a figyelmet arra, hogy a Kőröstej úgy vált nemzetközileg ismert sajtgyártóvá, hogy csak Magyarországon állítja elő termékeit, és a gyártás más, esetleg olcsóbb telephelyre történő áthelyezése fel sem merült. Elmondta, hogy tavaly 25 ezer tonna sajtot gyártottak, amelynek kétharmadát exportálták.

A Kőröstej 5 kontinens több mint 30 országában van jelen termékeivel, sok országban az általuk gyártott Hajdú sajt az egyetlen termék, amely Magyarországot képviseli - hívta fel a figyelmet az alapító.

Riad Naboulsi szerint a stratégiai megállapodás egyben azon eredményeket is elismeri, amelyeket a Kőröstej megfelelő stratégiával, magyar alapanyagokból, magyar munkaerővel és magyar fejlesztésekkel elért.

A stratégiai megállapodástól a Kőröstej még több piacot, nagyobb ismertséget vár a minőségi magyar élelmiszer számára, valamint még több innovatív, a nemzetközi piacon is versenyképes terméket, fejlődő szakemberképzést és új munkahelyeket - hangsúlyozta Riad Naboulsi.

Magyar Levente beszédében kiemelte, hogy ez az 52. stratégiai megállapodás, amelyet a kormány köt, és a negyedik, amelyet élelmiszeripari céggel ír alá.
Elmondta, a Kőröstej tevékenysége több szempontból példaértékű Magyarországon, és az újraiparosítási célok mellett nem lehet attól elvonatkoztatni, hogy

Magyarország alapvetően agrárország. Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány minden, magas hozzáadott értékű terméket előállító vállalatot támogat a mezőgazdaságban is, és minden lehetséges eszközzel segíti ezeket a cégeket, már csak azért is, mert olyan térségekben működnek, ahol magas a munkanélküliség.

Magyar Levente elmondta, hogy a Kőröstej is ilyen településeken (Kacsóta, Barcs, Kőröstetétlen, Hajdúböszörmény) gyártja termékeit.

A Kőröstej tevékenysége azért is fontos, mert mintegy 1000 munkavállalót foglalkoztat, és az általa évente előállított, 25 ezer tonna sajtot a világ legigényesebb piacain értékesíti - mondta az államtitkár.

A Kőröstej cégcsoporthoz öt vállalat - a Caravanes Kft., a Bábel Sajt Kft., a Drávatej Kft., a Kőröstej Kft. és a Wassim Sajt Kft. - tartozik; a csoport árbevétele tavaly elérte a 27 milliárd forintot.

MTI/Fotó: kormany.hu

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!